Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Klasični glazbeni repertoar u nesvakidašnjem okruženju, atraktivnoj vizualnoj kulisi tisućljetnih lunskih maslina. U programu Olive Classic Festival nastupit će međunarodno priznati glazbenici iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Na svečanom otvorenju sutra, 11. kolovoza, nastupit će Duo Aliada koji čine Michal Knot na saksofonu i harmonikaš Bogdan Laketić te gitarist Petrit Çeku, violinistica Sara Domjanić i čelistica Marie Spaemann.  

Isidora Timotijević na violi, gitarist Petrit Çeku, violinistica Sara Domjanić (Foto: Facebook/Olive Classic Festival)

Idući dan, u programu "Sound of Lun", pridružit će im se Tetiana Lutsyk na violini i Isidora Timotijević na violi, s atraktivnim programom, među ostalim, s djelima Chicka Corea, Georga Gershwina i mješovitom skladbom s tri pjesme iz Disneyevog filma "Knjiga iz džungle".  

Namjera je organizatora svake godine predstaviti jednu europsku prijestolnicu – ove je godine odabran Zagreb sa Zagrebačkim solistima, koji će koncertom "Europe capitals - Zagreb", 13. kolovoza, zatvoriti ovogodišnji festival.  

Lunski maslinici (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Glazbena suradnja Lihtenštajn - Hrvatska 

Olive Classic Festival osmislili su prije tri godine akademski glazbenik Dražen Domjanić, novaljski gradonačelnik Ante Dabo te vlasnik restorana i hotela Boškinac, Boris Šuljić.  

Festival daje priliku mladima, ne samo da nastupaju, već i da ga organiziraju, kaže Domjanić koji već trideset godina živi u Lihtenštajnu i radi na tamošnjoj Međunarodnoj glazbenoj akademiji. Riječ je o priznatoj akademiji, ujedno partneru festivala, koja stipendira mlade glazbenike, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a među njima je bio i Luka Šulić iz poznatog dua 2Cellos.  

- Oduvijek govorim da postoje dvije vrste glazbe - dobra i loša. Kad slušate popularnu glazbu, vidite da je uvijek osnova ozbiljna glazba. "All by myself" je Rahmanjinov 2. koncert, Whiter Shade of Pale - Bachova treća suita. Sve je počelo od dobre glazbe, tako da ćemo u maslinicima čuti upravo takvu glazbu - kaže Domjanić.  Iduću ga godinu namjeravaju produžiti na sedam dana i uživo prenositi na internetu.

Foto: Facebook/Olive Classic Festival 

Olive Classic Festival, nadaju se domaćini, tek je početak za novu dimenziju turizma otoka koji, osim zabave i odmora, sada pruža posjetiteljima duhovni sadržaj i umjetničku vrijednost.