(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona) (Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Jedna od rijetkih koja ima vlastitu rasjekaonicu je pršutana obitelji Perajica, koji uz sušaru u rodnom Čvrljevu imaju i pogon za preradu i sušenje u Kukuzovcu pokraj Sinja.

- Mi uzimamo svinjske polutke i sami ih rastranširamo i radimo pozicije koje nama odgovaraju. Sve što dolazi od svinje dolazi svježe, nije zamrznuto, puno je kvalitetnije i prepoznatljivije na tržištu - kazao je Zdeslav Marović, direktor pršutane.

Zdeslav Marović, direktor pršutane.(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Rasjekaonica im je od velike koristi i za kobasičarnicu, za trajne i polutrajne salame. Kapacitet im je oko 370 tona svinjskog mesa, od butova do kostiju, a sirovina je isključivo domaća. 

- Znači da je svinja uzgojena kod nas u Slavoniji, mi težimo tome, ali još nismo došli do toga, da imamo svinja skroz iz produženog tova - dodao je Marović.

Pršutana je registrirana i za izvoz, pa veći dio svoje proizvodnje od pršuta, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda plasiraju na austrijsko tržište.

- To nije veliki udio za sada, ali svaki mjesec ide sve više i više i mi na taj način osiguravamo da ovo bude rentabilna pršutana jer u ovo vrijeme Covida teško je poslovati, pala je kupovna moć, restorani i hoteli ne rade, ova sezona nije bila nešto - rekao je.

Potražnja unatoč svim problemima ipak raste, i premda su već prepoznati na tržištu, žele stvoriti vlastitu robnu marku. Upravo na temelju proizvodnje na tradicionalan način, što je vrlo traženo na domaćem, ali i inozemnom tržištu.

(Izvor: hrt.hr)