Ilustracija (Pixabay.com) Ilustracija (Pixabay.com)

Peta knjiga Smiljane Šunde, dugogodišnje novinarke i urednice u Dokumentarnom i Obrazovnom programu Hrvatskoga radija, svojevrsni je nastavak njezinih desetljetnih istraživanja o iseljevanju Hrvata iz rodne joj Podgore.  

Četiri desetljeća istraživanja 

U mnogobrojnim satima istraživanja, razgovora sa sumještanima, iščitavanja pisama, prepiski, autorica je pokušala na jednom mjestu povezati komadiće iskustava i životnih priča u mozaik sudbine stanovnika tog malog ribarskog mjesta. Prema prikupljenim podacima, više od 15 tisuća Podgorana danas živi na Novom Zelandu.  

Ilustracija (Pixabay.com)

– Podgoru to čini jednim od najiseljenijih mjesta u Hrvatskoj, nekako je al pari s otokom Suskom, čiji su se mještani najviše iseljavali u New York, te Blatom na Korčuli, odakle se odlazilo u Sydney, Kaliforniju i San Diego. Podgorani su pak najviše u Oacklandu – kaže Šunde.  

Vinska klauzula, ugovoreni brakovi..

Iako je, prema dostupnoj literaturi glavni razlog odlazaka bila peronospora, bolest vinove loze, nije jedini, ističe.

- Naime, najveći razlog prema onome što sam našla, i to ne u literaturi koja upućuje na iseljavanje nego u drugoj literaturi koja dovodi do tog zaključka, vinska je klauzula – objašnjava Šunde dodajući kako je zbog tog austrijskog poteza stanovništvo lančano odselilo jer se gotovo svaka obitelj bavila vinogradarstvom.

Među razlozima odlazaka još se spominju ugovoreni brakovi na koje mnogi mladi Podgorani nisu pristajali pa odlazili te zauvijek prekidali kontakte s obitelji.  

Odlasci u vlastitoj obitelji 

Ni obitelj Smiljane Šunde nije ostala imuna na tadašnje trendove. Njezin djed s kućnog je praga ispratio četiri sina, dvije snahe, jednu kćer i troje unučadi, i nikad ih poslije nije vidio niti čuo, jer u to vrijeme nije bilo telefonskih veza. 

Ilustracija (Pixabay.com)

Ovo vrijedna knjiga izdana je u svega 200 primjeraka, u vlastitoj nakladi.