(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona) (Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Prije 7 godina Engleskinja Jana Appleyard se preselila na otok Hvar. Usvojila je malog magarca i o njemu se počela brinuti.

- Šetala sam kroz selo s malim magarcem i naišao je stariji čovjek, koji me pogledao i upitao: Koja je to vrsta psa? Ja sam mu odgovorila da je to mali magarac. Tako je krenulo, a sada ih imam sve više i više - rekla je Jana.

(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Na maloj farmi u Dolu, nedavno se okotila Matilda, pa je sada ukupno 8 magaraca i 1 konj.

- Postoji taj stereotip da su magarci tvrdoglavi, ali nisu. Oni su super pametni, vole dobro razmisliti prije nego će se dovesti u rizičnu situaciju. Taj osjećaj sigurnosti se poistovjećuje s tvrdoglavošću, ali oni su pametna bića koja vole dobro procijeniti situaciju - naglasila je.

- Morate ih voljeti i brinuti se o njima. Bila sam plesačica i sad sam instruktorica yoge, naučila sam na disciplinu. Ako ne vježbate nećete napredovati. Tijelo ne napreduje, um se ne razvija. Isto je i sa životinjama. Kad ujutro ustanete najprije morate nahraniti životinje - rekla je Jana.

(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Osim toga, svako proljeće udruga Tartajun iz sela Dol raspisuje natječaj za dodjelu koza.

- Ove godine je kozu dobila naša teta Marija, prijateljica naše udruge. U natječaju stoji da svi koji imaju neku kućicu, neko stanište za kozu i mogu osigurati ispašu i hranu - govori Nikša iz udruge Tartajun.

- Evo, zahvaljujem se udruzi Tartajun što smo dobili tu kozicu malu. Mi ćemo je paziti. Imat ćemo i sira i mlijeka i svi to volimo - je Marija Ševelj.

- Koza je osnova preživljavanja na Hvaru, ali i na Mediteranu, oduvijek bila. Osobito u ovim malim ruralnim sredinama koje su daleko od mora gdje je i taj doticaj s morem bio minimalan. Od koze se dobivalo sve i ništa se od koze nije bacalo. Koza je jedno savršeno stvorenje, od koze dobivate jako puno proizvoda. Mislim da je koza jedna idealna životinja za držanje kod kuće  -istaknuo je Ivica Moškatelo, profesor povijesti.

Kaže se na otoku, i ne bez razloga, da su loza, koza i sardela hraniteljice Mediterana. Stoga je dobra vijest da se u selu Dol na otoku Hvaru opet čuju koze i tovari.

(Izvor: hrt.hr)