Hrvatska tradicija u Hrvatskoj kući (Foto: Ivana Perkovac) Hrvatska tradicija u Hrvatskoj kući (Foto: Ivana Perkovac)

Oni simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine. Hrvatska je tada još bila dijelom Austro-Ugarske monarhije, koja je u to doba bila najveći proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svijetu i jedina europska sila koja je umjesto u vojsku ulagala u razvoj sela.

Dok su muškarci radili u polju i gospodarili poljoprivrednim dobrom, žene su bile gospodarice u kućama. Zbog toga Hrvatska kuća ima i podnaslov Materina priča, s puno strasti i pomalo nostalgije za tim dobrim starim vremenima. U njima su hrvatski seljaci bili cijenjeni zbog vrlina, kao što su radišnost i skromnost, naša domaćica, idejna začetnica projekta, poznata hrvatska etno dizajnerica Mina Petra otvara vrata jednoga gotovo zaboravljenog vremena. 

Hrvatska kuća - Materina priča 1. dio

Hrvatska kuća - Materina priča 1. dio

03:20

Posebno mjesto u kući pripada Gradu Zagrebu i etno baštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine - slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malom.

Stari tkalački stan za proizvodnju lanenoga platna, stari kameni žrvanj za ručno mljevenje žitarica, tradicijsko lončarsko kolo na nožni pogon namijenjeno izradi glinenog posuđa, "singerica", vaga na utege s mjedenim zdjelama i sita vraćaju nas u sjećanje na život naših predaka.

No, kako sve ne bi ostalo samo u prošlosti, Mina Petra u Hrvatskoj kući održava etno-radionice u kojima prikazuje tradicijski način ručnoga tkanja lanenog platna, vezenja, pletenja od vune, izrada poznate lepoglavske čipke, nakita, licitara, lončarskih proizvoda i izvornih suvenira. Prostor hrvatske etno-kuće mjesto je i održavanja izložbi, predavanja, međuregionalne i međunarodne suradnje i razmjene.

Hrvatska kuća - Materina priča 2.dio

Hrvatska kuća - Materina priča 2.dio

04:27

Etno-kuća je dio neprofitnoga projekta udruge Petrine pletilje, koja izradom izvornih rukotvorina i suvenira promiče tradicijsko bogatstvo Hrvatske u zemlji i svijetu. Do sada je Hrvatska kuća primila oko 35 tisuća gostiju, uglednika iz zemlje i svijeta, a svatko od njih u svijet je ponio jedinstvenu uspomenu iz Hrvatske.