Divlji Zapad, koji ima saloon, šerifov ured, praonicu rublja itd. (Foto: Marinko Jakovljević) Divlji Zapad, koji ima saloon, šerifov ured, praonicu rublja itd. (Foto: Marinko Jakovljević)

U jedan dio Gorskog kotara, točnije na području između Vrata i Lokava smjestio se pravi kaubojski grad koji je uz obližnja indijanska naselja "glumio" američki Divlji zapad u filmovima o poglavici Winnetou. Kaubojski gradić Roswell danas je tematsko-turistički park koji individualno ili grupno posjećuju ljubitelji knjiga i filmova o poznatom indijanskom junaku. 

(Foto: screenshot)

Obzirom da je naša zemlja postala atraktivno odredište za svjetske filmaše te se povećala posjećenost lokacija na kojima su posljednjih godina snimani najveći filmski hitovi turistički djelatnici ističu da će lokacije na kojima je Winnetou sniman zasigurno privući veliki broj turista. Ta očekivanja nisu neostvariva slijedeći primjer velikog posjeta Plitvicama na kojima su snimani nastavci o tom poznatom junaku između 1962. i 1968. godine.  

(Foto: Marinko Jakovljević)

Ovaj su se put Špilja Vrelo u Fužinama, park šuma Golubinjak, Platak, kanjoni Cetine i Krke, zapuštene željezničke pruge u Istri našle na filmskom platnu. U Gorskom kotaru, snimala je njemačka kuća Rat Pack potpomognuta domaćim snagama iz Alex produkcije koja je osigurala statiste. Na tim je lokacijama izgrađen tipičan gradić Divljega Zapada, koji ima saloon, šerifov ured, praonicu rublja, prodavaonicu mješovitom robom, pivnicu, sudnicu, kapelica s grobljem pa te "pravu" kaubojsku cestu do gradića uz kojega je smješten drveni vijadukt za prugu.

(Foto: Marinko Jakovljević)

Filmovi koji su dosad prikazani samo u Njemačkoj snimani su prije tri godine, no nakon završenoga posla dogovoreno je da se kulise ostave, a potom je uloženo oko pola milijuna kuna da se kaubojski gradić doradi, učvrsti i uredi za posjetitelje.

Direktor TZO Fužine Marinko Jakovljević (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

- Nastojat ćemo ovo pretvoriti u sadržaj koji će što češće biti u ponudi posjetiteljima. Ovdje su 2015. i 2016. godine snimana tri filma o Winettouu, a tadašnji načelnik Fužina Marinko Kauzlarić uspio je s produkcijom dogovoriti da se podignute kulise ostave Općini Fužine s ciljem da ovaj prostor pretvorimo u mali western grad. Puno truda i financijskih ulaganja je trebalo da sve te kulise ne propadnu pa je prvi korak bio da uredimo, ojačamo i poboljšamo kulise-zgrade, a potom smo dodali i niz novih sadržaja kao što je izložba o snimljenim filmovima i lokacijama na kojima su snimani te izrada figure glavnih glumaca u prirodnoj veličini - kaže direktor Tutističke zajednice Općine Fužine Marinko Jakovljević.

U Roswellu je tijekom ljeta organizirano dvodnevno kaubojsko-indijansko događanje, a gradić je za posjet dostupan do kraja rujna i u listopadu. Otvara se ponovno na proljeće.

Razgovor s Marinkom Jakovljevićem (Mirjana Žugec Pavičić)

Razgovor s Marinkom Jakovljevićem (Mirjana Žugec Pavičić)

03:01