Foto: screenshot/treeoftheyear.org Foto: screenshot/treeoftheyear.org

Natjecanje Europsko stablo godine (European Tree of the Year) naglašava značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. Ono ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima, a Gupčeva lipa ima sve navedene atribute.

Prema narodnoj predaji, vođa Velike seljačke bune Matija Gubec pod njenom je krošnjom okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovoga mjesta poveo u borbu protiv omraženog feudalca Franje Tahija. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja ova lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode.

Foto: screenshot/zeljeznice.net

U natjecanju sudjeluje 15 država, a Hrvatska se prvi put priključila 2018. godine kandidaturom platane na trgu u Trstenom. Gupčevu lipa iz Gornje Stubice nominirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

Glasovanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine, a glasovati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo 2019. godine.