Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Dronovi su nekima igračke, a nekima vrlo napredno tehnološko sredstvo za rad za čiju se uporabu moraju probaviti posebne dozvole. Njihova primjena danas se najviše vidi u industriji, policijskim snagama, televizijskim snimkama, neke tvrtke planiraju dronovima dostavljati robu, no najčešće ih viđamo na letačkim susretima i sportskim priredbama. Upravo će se to održati ovoga vikenda u mjestu Budaševu kod Siska.  

Na drugoj utrci Hrvatskoga kupa okupit će se 30-ak pilota iz Hrvatske i inozemstva. Prvoga dana natjecanja traju kvalifikacije za nedjelju, kad će biti finalna trka 16-ero najboljih.

Foto: pixabay.com

Natjecatelji upravljaju svojim dronom radio stanicom, a povratnu sliku s drona primaju pomoću video kamere te ju vide uz pomoć posebnih video naočala, tako da pilot ima dojam kao da sjedi u letjelici, što mu omogućuje kretanje stazom brzinama i većim od 120 km/h.

Uskoro reperezentacija najboljih pilota 

Te su utrke postale svojevrsna sportska disciplina pa se u budućnosti planira oformiti reprezentacija najbržih pilota u Hrvatskoj.

I posjetitelji će moći doživjeti let dronom. Na samom natjecanju bit će i fan zona sa simulatorom letenja gdje će posjetitelji doživjeti let dronom pomoću video naočala. Imat će i prilike vidjeti velike letjelice koje služe i u komercijalne svrhe snimanja iz zraka.

Nema brige za sigurnost – staza je osigurana sigurnosnom mrežom tako da je užitak za gledanje - potpun.