(Nikola Cutuk/PIXSELL) (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Izgradnja Ornitološkog centra Čigoč dio je projekta revitalizacije Donje Posavine kojime će Čigoč obogatiti turističku ponudu i pridonijeti razvoju ruralnog turizma. Projekt je predstavljen 21. svibnja.

- Čigoč kao mjesto posjeta ima više od 60 posto interesa naših posjetitelja, a infrastruktura koju imamo nije dostatna da bi se turizam sustavno i planski mogao provoditi. Znamo da se turizam nigdje, a posebice na zaštičenim područjima ne bi smio događati nego bi ga trebalo ciljano provoditi. U tom smislu ovakva infrastruktura će doprinijeti da se i on kvalitetnije provodi - smatra Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

(Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Završetak radova predviđen je do 2022. godine. Centar će imati izložbeno-interpretacijski prostor, laboratorije za ornitološka istraživanja te trg s amfiteatrom. Uredit će se i edukativni park te opservatorij za promatranje ptica. U projektu izgradnje vrijednom 40 milijuna kuna - koji će s više od 75 posto financirati EU fondovi, zajednički sudjeluju Park prirode i Grad Sisak.

Centar će obuhvatiti i kuriju Oberhofer koja će, prema smjernicama konzervatora, biti temeljito obnovljena i prilagođena novoj funkciji.

- Interpretacijski centar je zamišljen da bude izveden od prirodnih materijala i to po mogućnosti recikliranih, materijala koji su već bili upotrebljeni - da i centar svojim materijalima pokaže ideju da se priroda treba očuvati. - naglašava arhitekt Tonči Čerina.

Močvarno područje Parka prirode Lonjsko polje najveće je takvo zaštićeno područje u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrednijih prebivališta ptica močvarica u Europi.