Foto: istra.hr Foto: istra.hr

"Subotina" je stoljećima jedna od glavnih buzetskih pučkih fešti, kad se već tradicionalno sprema golema fritaja s tartufima. Prepoznali su to turisti, prepoznao je to britanski list The Guardian koji ga je ove godine uvrstio među dvadeset najboljih europskih tradicionalnih festivala.  

Buzetska manifestacija tako se našla bok uz bok s najboljim turističkim i kulturnim destinacijama. Subotina je postala gradski praznik u tom malom istarskom mjestu, još poznatijem kao gradu tartufa.  

Divovska fritaja 

- Vrlo je to veliko priznanje jednom za europske okvire ipak malom festivalu poput buzetskog. Subotina, neovisno što gotovo dva desetljeća održava u ovakvom formatu, očito odražava duh sredine kojoj pripada, što je i bio cilj - izjavio je buzetski gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Grada Buzeta Siniša Žulić

Foto: istra.hr

Na gradskom Trgu Fontana u tavu promjera 2 i pol metra svake se godine doda po jedno jaje više nego prethodne, pa će se tako na buzetskom trgu ove godine zapeći fritaja od čak 2018 jaja i deset kilograma tartufa kojom se obilježava početak sezone bijelog tartufa. 

Subotina po starinski 

Stara jezgra Buzeta svake godine sredinom rujna postane velika pozornica na kojoj sudionici manifestacije "Subotina po starinski" prošeću ulicama i trgovima u pučkoj i gradskoj odjeći karakterističnoj za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, uz zvukove tradicionalne istarske glazbe. 

Foto: istra.hr

U toj scenografiji prošlosti može se sudjelovati u raznim etno-radionicama starih zanata, takozvanim etno-magistralama starih obrta gdje svoje umijeće pokazuju stolari, bačvari, postolari, krojači, češljari, izrađivači košara, tkalci, uljari i apotekari i svi ostali majstori starih zanata koji su svoju vještinu sačuvali do danas. 

Uslijedit će prava zabava u kojoj će posjetitelje zabavljati žongleri, ulični zabavljači, svirači, gunjci i harmonikaši, plesači po starinski, a izvodit će se i predstave dramskih skupina na dijalektalnom narječju.