Bobice za dobru kapljicu

U žepačkome vinogorju počela je berba crnih sorti grožđa unatoč nešto nepovoljnijim uvjetima tijekom lipnja i srpnja koji su pogodovali bolestima. Vrijedni su vinogradari sačuvali urod iz 20 posto sladora po Babou i iznimno su zadovoljni prinosima i kakvoćom ovogodišnjeg uroda. To je uz zajamčenu cijenu grožđa od 50 feniga poticaj podizanju novih vinograda u Srednjoj Bosni.

Hercegovina je regija koja se može pohvaliti tradicijom u uzgoju vinove loze dugom više od 2200 godina. Temelje uspješnoga i organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Hercegovini postavila je Austro-Ugarska 1912. godine. Tada je čak 6.400 hektara bilo pod nasadima vinove loze. Pretvaranjem krša u vinograde, osobito posljednjih desetljeća, uz sunce i žegu, grožđe znalački pretvaraju u vino. Dobivena je jedinstvena kvaliteta dviju autohtonih sorti - žilavke i blatine. 

Kvaliteta grožđa u hercegovačkim vinogradima ove je godine, kažu stručnjaci, iznima. 

Berba grožđa u Hercegovini - Božo Vodopija

Berba grožđa u Hercegovini - Božo Vodopija

3:32