Članovi HKD Napredak- Knin. (Foto: HKD Napredak) Članovi HKD Napredak- Knin. (Foto: HKD Napredak)

Od samoga početka djelovanja HKD-a Napredak, sa sjedištem u Sarajevu, stvoreno je pozitivno ozračje među stanovništvom, osobitom hrvatskim. Jednako oduševljenje za ovo udruženje pokazali su Hrvati u Dalmaciji i Zagori. Tijekom Prvog svjetskog rata zamrla je postupno aktivnost Napretka u Hrvatskoj, ali se nakon rata postupno osnivaju nove podružnice, u Imotskom, Dubrovniku i Splitu.

Jedna od njih je i dalmatinska podružnica HKD-a Napredak osnovana 1935. u Kninu. Iste godine imala je čak 144 člana, a među prvim većim događajima bilo je obilježavanje 100. obljetnice hrvatske himne i hrvatskoga narodnog preporoda. Godine 1945. prestale su aktivnosti ove podružnice, kao i ostalih 45 podružnica u Dalmaciji i Zagori.

(Foto: HKD Napredak)

Novo vrijeme za HKD Napredak

Nakon stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske, ponovno je zaživjela misao o ustanovi koja bi promicala hrvatsku tradicijske vrijednosti te je napretkova podružnica Knin ponovno pokrenuta 28. veljače 2004. godine. Od samih početaka djelovala je i sportska sekcija s malonogometnom momčadi, a društvo je intenzivno radilo i na prikupljanju tradicijske nošnje toga kraja.

Početkom svibnja 2019. izabran je trenutni sastav Upravnoga odbora Podružnice s predsjednikom Zoran Čavarom koji je opisao glavne aktivnosti udruge na razini cijele godine.

- Prvi je na redu ples pod maskama, prije početka korizme. Za Uskrs organiziramo natjecanje u tucanju jaja i svečanu predstavu. Uz obilježavanje Dana grada Knina i patron župe članovi HKD-a Napredak, odjeveni u tradicijsku nošnju, u procesiji do crkve nose kip sv. Ante Padovanskog. Posebno je popularan i koncert duhovne glazbe ''Salve Regina'', koji se svake godine održava uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja – kazao je  predsjednik Zoran Čavara.

(Foto: HKD Napredak)

- Međunarodna smotra folklora održava se na prepunomu Trgu Ante Starčevića u središtu grada. A za taj se projekt pripremamo kroz cijelu godinu – sudjeluje oko 500 natjecatelja iz raznih krajeva Hrvatske i BiH. Ove je godine upriličeno 13. izdanje toga festivala, i to pod pokroviteljstvom tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović – dodao je Čavara koji je istaknuo kako je njihov rad vrlo dobro prihvaćen među lokalnom zajednicom.

- Sve svoje aktivnosti medijski objavljujemo na svojoj mrežnoj stranici, uz to i na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Mislim da se na taj način približavamo ljudima koji podržavaju našu djelatnost. Naši simpatizeri uvijek nam se mogu javiti i učlaniti se u Hrvatsko kulturno društvo Napredak, koje evo broji 16 godina novoga staža – ističe Čavara te je napomenuo kako, unatoč financijskim problemima i s nedostatkom stalnoga izvora primanja, ipak postoji velik broj nastupa i susreta: ''Mi volimo Napredak i s Napretkom živimo, u nadi da će biti bolje.''

(Izvor: HKD Napredak)