(Foto: Slavica Štefić) (Foto: Slavica Štefić)

Vrijeme je pripreme za blagdan Božića, razdoblje koje se naziva došašće ili advent. U to je vrijeme i Zagreb življi, a zima u njemu kao da je toplija oko srca zbog svih događanja na mnogim trgovima i ulicama.

Bez imalo pretjerivanja, glavni grad Hrvatske može se sa svojim božićnim ugođajem uspoređivati s ostalim srednjoeuropskim metropolama, koje imaju i dužu tradiciju. Štoviše, može ih i nadmašiti, što se pokazalo još krajem 2015., kada je Zagreb prvi put proglašen gradom s najboljim božićnim sajmom u Europi, nakon čega je program postao još zanimljiviji i sadržajniji, pa je istu titulu osvojio i 2016. te 2017. godine.

Jednostavno, cijela atmosfera u gradu je u adventske dane posebno svečana i u njoj uživaju ne samo Zagrepčani već i sve brojniji gosti koji tih dana posjećuju Zagreb, jer za to imaju brojne razloge, za svakoga ponešto.

Pregršt ugodnih iznenađenja

Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina, raznih slastica i još mnogo mnogo toga drugog. Zagreb u adventsko vrijeme nudi pregršt događaja i manifestacija koje će zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Zabava, dobra hrana, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama glavnoga grada. Nemojte čekati Djeda Božićnjaka pokraj kamina, prošećite radije zagrebačkim ulicama, jer on je svugdje u gradu, na ukrašenim trgovima, šetalištima i parkovima. Obavezno ulaštite svoje čizmice prije polaska, jer čeka vas pregršt ugodnih iznenađenja i glazbeni program uz koji je dobra čašica, na primjer kuhanog vina, nezaobilazna.

Početak na Manduševcu

Zagrebački Advent započinje 30. studenog, a božićna i novogodišnja događanja potrajat će sve do 7. siječnja. Dva velika božićna drvca bit će okićena na Trgu bana Jelačića i na Trgu svetog Marka, a početak Adventa u Zagrebu je 30. studenog u 17 sati na Manduševcu, kada se Advent otvara prigodnim paljenjem prve adventske svijeće. Zatim će se otvoriti i Ledeni park i Advent na Zrinjevcu te nešto kasnije na drugim mjestima.  

- Vodeći motiv Zagrebačkog Adventa 2019. je svakako baletna predstava Orašar. Balet Orašar ne samo da je izuzetno umjetničko djelo, već je postao kulturna adventska tradicija i dijelom adventske ponude grada Zagreba. Posebnost ovosezonskog Orašara je u tome što je riječ o novom uprizorenju kojeg će ekskluzivno za publiku Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu postaviti veliki svjetski koreograf Vladimir Malakhov. Balet će se nekoliko puta izvoditi tijekom trajanja Adventa, a na brojnim lokacijama i Donjega i Gornjega grada bit će postavljene skulpture Orašara, i to svaka drukčija.

Drugi motiv zagrebačkog Adventa je ekologija i održivost i zato mi je jako drago da su se i ove godine naši organizatori po lokacijama odlučili priključiti našoj akciji koju smo započeli prošle godine i smanjiti uporabu plastike i zamijeniti je s eko-prihvatljivim čašama. I ono što nas posebno veseli, ove godine smo napravili prijemosnice za osobe s posebnim potrebama i za naše sugrađane i za brojne goste tako da smo zajedno s Udrugom tjelesnih invalida napravili rampe s kojima ćemo prelaziti brojne kablove.

Ove godine Advent na Europskom trgu ima posebnu notu s obzirom da 1. siječnja postajemo i formalno glavni grad Europske unije. Pa nam je jako drago da ćemo imati i posebna događanja za vrijeme Adventa na Europskom trgu te ponovno prigodno ukrašavanje tunela ispod Gornjega grada - najavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

--- BEZ NASLOVA ---

Advent u Zagrebu (Foto: Slavica Štefić)

5 fotografija

Božićnih sajmova ima po središtu grada, ali i izvan centra, organiziraju se koncerti i kulturna događanja, prigodna rasvjeta stvara idiličan ugođaj, a od 2014. godine Zagreb ima i veliko klizalište na Trgu kralja Tomislava.

Jabuke u šlafroku

Božićni sajam na Zrinjevcu jedan je od omiljenih u Zagrebu te kroz njega svake godine prođu rijeke ljudi. Zrinjevac bajkovitim božićnim ugođajem ostavlja bez daha, a adventski Zrinjevac posebno je lijep kada ga prekrije snijeg, a bude li klimatske sreće pa nas obaspu snježne pahuljice, taj zagrebački park će i ove godine zasjati u bijelom izdanju. Stari glazbeni paviljon u aleji platana bit će mjesto gdje će se plesati uz zvuke probranih nota te svaku večer odvijati pomno odabran glazbeni program. Na Zrinjevcu će brojni šetači moći i kupiti zanimljive suvenire i božićne ukrase te uživati u pomalo zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima poput jabuka u šlafroku, krpica sa zeljem ili zapečenim štruklima.

Gornji grad posebno će biti ukrašen.

- Na Gornjem gradu imamo Advent na Štrosu, Kafe de Matoš i Advent na Klovićevim dvorima gdje se nalazi i lokacija koja je proteklih godina bila najviše snimana lokacija zagrebačkog Adventa. S nje je sjajan pogled na Katedralu i panorama našeg prekrasnog Zagreba. Dvije lokacije koje nas posebno vesele, a nisu dio užeg središta grada, svakako su Advent na Prekrižju i on će ove godine imati za temu božićne običaje iz cijele Hrvatske.

Pripremili smo osim naših tradicijskih baštinskih elemenata te orašara i nekoliko novih lokacija, ali i programa. Tako da će se, kultura koja se može gledati i pratiti u Hrvatskom narodnom kazalištu, preseliti i van na lokaciju ispred kazališta na malu pozornicu - govori Bienenfeld. 

Klasična glazba na osam festivala

Organizatori su još prošle godine počeli raditi na tome da posjetitelje zagrebačkog adventa dočekuje manje komercijalno-potrošački, a više božićni ugođaj. U skladu s tim, organiziran je niz glazbenih i kulturnih događaja u crkvama, kulturnim institucijama i na otvorenim prostorima. Težište je na klasičnoj glazbi, a ukupno je predviđeno čak osam različitih festivala - od Festivala adventskih i božićnih pjesama, preko koncerata u crkvama sv. Katarine i sv. Blaža do "Božića s klincima", u kojemu sudjeluju Klinci s Ribnjaka.

Suradnja sa Šveđanima

- Drugi dio onog što Turistička zajednica grada Zagreba radi sa svojim partnerima i na što smo jako ponosni je glazba u Adventu. Božićna glazba. Pripremili smo kao novost Večeri s Bramsom. Pripremamo koncerte u Povijesnom muzeju i to na klaviru bratu blizancu onoga klavira koji je posjedovao Brams. A da ne zaboravimo i jedan simpatičan mali Advent, a to je Advent pod Lanternom. Rije je o zborovima koji će pratiti srijedom i četvrtkom naše nažigače koji pale plinske lampe na Gornjem gradu i moći ćemo se s njima i sa zborovima prošetati od Markovog trga do Trga Grič.

Posebno nas veseli suradnja s Kraljevinom Švedskom. Doći će profesionalni zborovi iz Švedske i proslaviti zajedno sa nama Sv. Luciju. Lucije iz Švedske će doći u Zagreb 10. prosinca. i imat će svoj koncert na Zrinjevcu i u Parku Maksimir.

Kulturna suradnja s brojnim institucijama se nastavlja i ove godine. Posebno Hrvatsko narodno kazalište koje ima novi postav baleta Orašar i zajedno s Muzejom za umjetnost i obrt priprema tematsku izložbu uz Orašara. Muzej osamdesetih će pripremiti izložbu kako smo 1980. dočekivali božićne blagdane. Nezaobilazna je još suradnja s Koncertnom dvoranom Lisinski, Hrvatskim glazbenim zavodom, Etnografskim muzejom i brojnim drugim institucijama - zaključuje direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.