Zlevanka (Foto: Slavica Štefić) Zlevanka (Foto: Slavica Štefić)

U ovo doba godine napušta nas zima, a dolazi proljeće. Dani su to kad su se zimske zalihe već dobrano smanjile, a novih plodova još ćemo se načekati. Tako je bilo nekad, jer nije bilo umjetno uzgojenih plodova. No, u ovomu današnjem vremenu, nešto se ipak zadržalo od te starine. Stoga se, unatoč stalno prepunim policama trgovina svakojakim namirnicama, svako doba godine lijepo zrcali u toj starini i na našim stolovima - u izboru i pripravljanju svakodnevnih, tradicionalnih obiteljskih jela.

Kao dio te  tradicije, posebice one povezane s Uskrsom i mesopustom, zlevanka se, baš kao naručena, lijepo uklapa u naš jelovnik na prijelazu zime u proljeće. To je doba Korizme ili Četrdesetnice, koja počinje Pepelnicom, a završava pred Uskrs na Veliki četvrtak. Korizma je vrijeme kad se kršćani pripremaju za proslavu blagdana Uskrsa molitvom, postom i odricanjima.

Nakon fašničkog ludovanja, u narodnom običajnom kalendaru slijedi razdoblje takozvanog "pročišćenja"'. U svakom hrvatskom kraju, u vrijeme Korizme, gotovo opće je pravilo da se na stol iznose pretežito posna i skromnija jela. Tako se kultura Korizmenog stola očituje u narodnim, jednostavnim jelima, u svakome kraju drukčijim - poput graha, kiselog zelja, kisele repe, žganaca, krumpira, sira i vrhnja, uz more i ribu. Meso se ne preferira, a ako ga ima, onda to bude uglavnom nedjeljom.

Mi smo za današnji recept odabrali jedno jelo koje se pripravljalo osobito u korizmene dane premda se znalo naći na stolu i tijekom godine najčešće u obliku kolača. Skromno, jednostavno, ali fino. Upravo takva je i ova naša zlevanka, zlevka, zlijevanka, izljevača, balzamača – kako je nazivaju, ovisno o lokalnom izričaju na određenom području. I, mnogo je varijanti toga jela spravljenog od jaja, mlijeka, kukuruznog i/ili običnog brašna, krupice, svježeg sira ili kiselog vrhnja i mlijeka. Može biti i slatko i slano, ali kako god spravljeno, nestalo bi u trenu! Tako će biti i s ovom našom zlevankom, obećajemo. ''Nestat'' će u trenu…

Ispecite je. Nećete požaliti.

CRO-gastro kutak: Zlevanka

CRO-gastro kutak: Zlevanka

2:27