Domaća pogača (Foto: Slavica Štefić) Domaća pogača (Foto: Slavica Štefić)

Kao što se narodi razlikuju po jeziku, tradiciji, svojoj povijesti i baštini koju stoljećima sa sobom nose, jednako tako se uz narod veže i kuhinja.
Što je iskonska, autohtona hrvatska kuhinja? Je li ona izvorna, jedinstvena? Kako je Hrvatska geografski puna raznolikosti, kako je stoljećima poprimala ovaj današnji oblik, tako je i naša kuhinja miješana, s dodatkom mnogih začina, utjecaja, što svojih osvajača, što geografskih i klimatskih uvjeta. I dandanas, unatoč prometnoj povezanosti i dostupnosti svih namirnica svugdje, kuhinja u kontinentalnom dijelu razlikuje od one na obali. Raznolikosti krajolika i klime pridružuje se i ona – gastronomska.

Hrvati su tijekom povijesti bili na poprištu ratova, na udaru osvajača, na razmeđu kultura i njihovih utjecaja pa su u njihova usta ulazile nove namirnice, nova jela, nove recepture. Ona su, vremenom, ali i zbog klimatskih uvjeta, promijenila svoj oblik. Godinama, desetljećima pa i stoljećima tako izmijenjene recepture poprimile su autohtonu koloritnost određenog kraja. Uzmimo samo primjer gulaša. To se jelo priprema i u Mađarskoj, i u Austriji i drugim državama. Možda ima ponekad i drugi naziv sa istim ili sličnim namirnicama i pripravlja se sličnim postupku i sličnim načinu serviranja, ali i u hrvatskoj kuhinji gulaš, ovakav kakav se ovdje priprema, smatra se autohtonim. A vrsta gulaša zvani čobanac pak daje onu razliku koju će autohtonost dovesti do njezina vrhunca. 

Nastojat ćemo, koliko to bude moguće, na ovome mjestu prikazati ta naša domaća jela. A počinjemo s kruhom bez obzira što je to drevna hrana, poznata još iz vremena faraona. I upravo baš zato! Jer premda svesvjetski i svevremen, u našu je kuhinju ušao ponegdje izmijenjen, mutiran poput biljke u više varijeteta, prilagođen hrvatskoj gastronomskoj niši.
Zato, predstavljamo vam prvo - kruh naš svagdašnji.

Pečeni domaći kruh (Foto: Slavica Štefić)

(Foto:Slavica Štefić)

Ja sam se odlučila na jednostavni recept za pravi domaći kruh.

Potrebno je:
500 g brašna glatkog tip 550
1 kocka svježeg kvasca
1,5 žličica soli
0,5 žličice šećera
330 ml tople vode

(Foto: Slavica Štefić)

Postupak:

Za pečenje kruha u veliku zdjelu prvo stavite 500 g brašna pomiješanu sa solju.

Odmjerite 250 ml mlake vode i ulijte u zdjelicu u koju dodajte šećer i izmrvljeni svježi kvasac. Promiješajte, zdjelicu pokrijte i ostavite na toplom desetak minuta da se kvasac digne.

U brašno ulijte smjesu kvasca i preostalu vodu i mijesite dok ne dobijete glatko, podatno tijesto. Pokrijte ga i ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu oko 40 minuta. U tom vremenu tijesto bi se trebalo udvostručiti.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu dasku i još ga jednom lagano umijesite. Oblikujte tijesto u ovalni kruh i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Izrežite površinu kruha dijagonalno nekoliko puta oštrim nožem i ostavite ga pokrivenog još 20 minuta.

(Foto: Slavica Štefić)

Stavite kruh u zagrijanu pećnicu (električni štednjak: 200 ° C / ventilacijska pećnica: 175 ° C) za pečenje. Na dno pećnice stavite posudu s vodom. Vlaga daje kruhu lijep oblik i koru.

Kruh pecite 40-45 minuta.

(Foto: Slavica Štefić)

Nakon što je pečen, kruh umotajte u krpu, pustite da se ohladi.

(Foto: Slavica Štefić)

Dakle, pronađite vremena i pokušajte se i Vi nadovezati na tradiciju, dodajte i Vi djelić svoje sadašnjosti u mozaik prošlosti. Umjesto odlaska po kruh u supermarket raščistite stol, zasučite rukave, pripremite sve potrebne sastojke, dodajte nešto svoje i krenite u krušnu avanturu. Napravite za sebe i svoju obitelj kruh naš svagdašnji.


Namažite domaću mast ili umočite kruh u maslinovo ulje (Foto: Slavica Štefić)

Dobar tek!