Foto: Slavica Štefić Foto: Slavica Štefić

Na blagdan Svih svetih običaj je da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Okupljaju se obitelji, na stolu je svečaniji mesni ručak, obično pečenje - peče se purica, patka, ali i pašticada. Pa mali je Božić!

Od kolača, na stolu se nađu makovnjače, orahnjače, ponegdje je to slatko dizano tijesto punjeno i rogačem. Za taj blagdan u Dalmaciji, na otoku Korčuli, na stolu je blatska lumblija - kolač nezaborava koji svoje porijeklo vuče iz priče o jednoj ljubavi francuskog vojnika i blatske djevojke, a i vezanost za rodni kraj  naši iseljenici iz korčulanskog kraja pronose upravo tim kolačem. Zapadnije uz našu obalu poznat je patšipanj, suha biskvitna torta, ali i sitni kolačići od badema -  bobići. No, da se ne prejedemo kolača, kušat ćemo ovdje samo splitske bobiće!   

 Potrebno nam je:

250 g mljevenih badema
250 g šećera u prahu
1 jaje
1 žličica ruma ili maraschina
malo naribanog muškatnog oraščića
ribana korica od pola limuna
1 žlica ribanih piškota
1 žlica ribane čokolade

 Postupak:

Bademe promiješajte sa šećerom i žumancem, dodajte maraschino (liker od višnje maraske), malo naribanog muškatnog oraščića, limunovu koricu, a na kraju snijeg od bjelanca.

Masu dobro izradite i razdijelite na dva dijela. Za bijele bobiće dodajte naribane piškote, a za tamne naribanu čokoladu. Od tijesta izradite kuglice. Pleh premažite uljem ili podložite papirom za pečenje i posložite kuglice. Sušite ih u pećnici na 60 °C oko 3 sata. 

Savjet: Kolačići će biti još ukusniji ako prije mljevenja bademe malo popržite. Umjesto maraschina možete staviti rum ili domaću rakiju ili prošek.

Ovakvi sitni kolači mogu se i duže čuvati, ali vjerujte na riječ, otopit će se u ustima za tren i nestati koliko god da ih napravite!

 

Bobići od badema

Bobići od badema

0:01:26

Nakon što smo napravili i spremili u, recimo, staklenku  (da nam ukućani  odmah sve ne pojedu) bobiće, idemo dalje. Nešto zahtjevniji je svakako dizani kolač od dizanog tijesta s orasima ili makom. Ima mnogo naziva: gibanica, masnica, maslenica. gužvara ili ore(a)hnjača odnosno makovnjača, Poznaju ga i Austrijanci, i Nijemci i Mađari i veći dio Europe, no svi oni imaju svoje varijetete. Mi donosimo ovaj naš recept:

 

(Foto: Slavica Štefić)

Potrebno je:

 Za tijesto:

500 g glatkog brašna

150 g maslaca

100 g mljevenog šećera

1 kvasac

4 žumanjka

200 ml mlijeka

prstohvat soli

 

(Foto: Slavica Štefić)

Za nadjev od maka:

200 g mljevenog maka

100 g mljevenog šećera

100 ml mlijeka

1 vanilin šećer

2-3 žlice grožđica

2-3 žlice ruma

Za nadjev od oraha:

300 g mljevenih oraha

150 g šećera
80 ml  mlijeka
1/2 žličice cimeta
1 vanilin šećer
1 - 2 žlice ruma
3 žlice grožđica
3 bjelanjka

Za premaz:

80 g maslaca za premazivanje

Mljeveni šećer za posipanje

Postupak:

Zagrijte malo mlijeka, otopite u njemu kvasac sa prstohvatom šećera, pospite s malo brašna i pustite da se digne. U prosijano brašno dodajte maslac, šećer, žumance, dignuti kvasac i preostalo mlijeko te prstohvat soli. Zamijesite glatko. Razdijelite ga u dva dijela, oblikujte kugle i pustite da se dižu pokrivene na toplom mjestu.

U međuvremenu, za nadjev od maka, na laganoj vatri zagrijte mlijeko, dodajte vanilin šećer, šećer i mak. Dobro promiješajte i pustite da kratko nabubri, više puta miješajući. Maknite s vatre i umiješajte namočene grožđice( u rumu). 

Za nadjev od oraha u posudu s mljevenim orasima dodajte šećer, kipuće mlijeko, cimet i oprane u rumu namočene grožđice i dobro promiješajte.

 

(Foto: Slavica Štefić)

Svako tijesto razvaljajte u pravokutnik, nanesite nadjev ( na jedno tijesto nadjev od maka, na drugi od oraha) otprilike na pola i zarolajte tijesto. Dobro zatvorite krajeve. Stavite u podmazanu tepsiju (ili na lim obložen papirom za pečenje) i pustite da se opet digne. Pecite u zagrijanoj pećnici na približno 180 °C, 40-50 minuta.

Kad je pečeno, još vruću makovnjaču i orahnjaču premažite otopljenim maslacem.

Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

 

(Foto: slavica Štefić)

Kolač možete umotati u plastičnu foliju i malo-pomalo ga rezati i do tjedan dana. No ako je u kući puno usta ili vam na blagdan Svih svetih dođu gosti, ni to nije potrebno. Nestat će brže negoli je napravljen. No je sudbina svakog dobrog kolača.