Kroštule zasigurno su među prvih pet tradicionalnih slatkih zalogaja Dalmacije i Istre. Njihova ukusnost u kontrastu je sa skromnim sastojcima, pa je ta (po)slastica vjerojatno svojevremeno nastala u krugu siromašnog puka koji je s malo skupih sastojak želio ispeći ukusan kolačić. I uspio u tome.
Za vrijeme poklada (fašnika), a to je sada, princ Karneval jako voli krafne/krofne, na književnome hrvatskome pokladnice. One su nešto poput kulinarskog zaštitnog znaka karnevalskih dana. Ali nisu baš jedine. Karnevalska tradicija dobro pozna još jedne, jednako vrijedne, a nekim i ukusnije, slatke zalogaje, koji su zovu – kroštule. S njima je vrijeme poklada sraslo poput prsta i nokta. No kako je ovaj desert vrlo ukusan i jednostavan za pripremu, te su hrskavo-prhke zavodnice jezika i nepca prešle odavno granice karnevalski ludorija pa se pripremaju i za druge prigode. A povoda za dobru papicu se uvijek nađe.
Dakle, kroštule su izbor za današnji naš kutak. Potječu navodno iz Italije odakle su prešle u Istru i Dalmaciju, ali i širom Europe i dalje. Svaki kraj ima ponešto izmijenjenu recepturu pa nećete naši dvije iste kroštule. Na primjer, u istarske kroštule dodaje se bijelo vino, a u hvarske rakija. Bračani će pak dodati malo kvasine. Itd.
Pustite mašti na volju
A i oblik im je raznolik, prepušten mašti domaćice. Jednako su maštoviti i nazivi te mirisne grickalice: Francuzi ih zovu „čuda“ (merveilles), Englezi „anđeoska krila“ (angels wings), Latvijci im tepaju „zečje uši“ (zakuši), a njemački naziv prepuštamo Vama da se njime zabavite: Fasnachtschüechli. Naš naziv potječe iz jednog od brojnih talijanskih: crostoli.
Kroštule zasigurno među prvih pet tradicionalnih slatkih zalogaja Dalmacije i Istre. Njihova ukusnost u kontrastu je sa skromnim sastojcima, pa je ta (po)slastica vjerojatno svojevremeno nastala u krugu siromašnog puka koji je s malo skupih sastojak želio ispeći ukusan kolačić. U uspio u tome. A i temeljni recept je jednostavan pa Vam nećemo više duljiti pričom već krenimo/krenite na posao.
Nek’ se kroštule danas prže, tko će mirisnije, tko će hrskavije…
Kroštule
Potrebno je:
200 g glatkog
ulje brašna
100 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
1 jaje
2 žumanjka
1 vanilin šećer
3 cl rakije
100 ml kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 naranča ( korica)
ulje
šećer u prahu za posipanje
Umutite jaje, žumanjke i kiselo vrhnje. Brašno prosijte te mu dodajte umućena jaja i vrhnje, dodajte rakiju i ostale sastojke te umijesite tijesto.
Oblikujte kuglu i umotanog u prozirnu foliju ostavite da sat vremena miruje.
Tijesto tanko razvaljajte, posipajte ga ribanom koricom naranče koju ste prije toga dobro oprali. Oblikujte trakice i pravite od njih mašnice, valjčiće ili druge oblike.
U vrućem ulju pržite ih s obje strane dok ne porumene. Pečene odložite na papir da se suvišna masnoća upije.
Pospite ih šećerom u prahu.
Uživajte!
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!