Glas Hrvatske

09:58 / 31.12.2021.

Autor:

Za novogodišnjim stolom u 2022.

Pečeni odojak

Pečeni odojak

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Razloga za slavlje se uvijek nađe, pa kako onda ne bismo i za ovaj poseban dan. Ili noć, ako želite. A gdje se slavi, tu se i blaguje. Novogodišnji stol je bogatiji, jer želimo da nam simbolizira bogatstvo godine koja je pred nama. Da se ona - ta godina nova - nekako ugleda na taj stol, na darove koje joj prinosimo da je "udobrovoljimo".

"Sretna Nova godina"! Te tri slatke riječi, slatke poput opjevanih "ja te volim", bit će uskoro (ili su već bile, ovisno kada ovo čitate) na usnama milijuna ljudi diljem svijeta. Premda ne svugdje u isto vrijeme. Zemlja je okrugla pa se te čestitarske riječi na brojnim jezicima vrte u najduljoj noći po prstenu vremenskih zona, najjače odjekujući ondje gdje u tome trenu otkucava ponoć. Novogodišnja ponoć, uvijek iznova magična, prijelomna točka između (31. prosinca) Stare 2021. i (1. siječnja) Nove 2022. našeg dogovornog označavanja broja godina.


Godina 2022. Koja će tijekom budućih 365 dana biti naš vremenski dom. Onakav kakvog si ga uredimo od starih, ali i novih želja. I nadanja.


No gdje god da se izgovore ili napišu, riječi "Sretna Nova godina", one su pune veselja, slavlja, radosnih iščekivanja i potrebe da vjerujemo kako će nam ta sljedeća godina biti baš to: sretna. Stjecajem povijesnih okolnosti, mi novu godinu računamo od dana na koji su se u antičko doba u Rimskoj republici birala dva konzula (što bi danas odgovaralo biranju predsjednika vlade). Rimski konzuli se već odavno ne biraju, ali njihov izborni dan (januarske kalende) je po tradiciji ostao kao dan početka novog godišnjeg ciklusa. A i zgodno je to da je taj dan vrlo blizu proteklom zimskom solsticiju nakon kojega dani postaju sve duži, a noći sve kraće. Što je već samo po sebi dovoljno za slavlje…


A kad se hoće, razloga za slavlje se uvijek nađe, pa kako onda ne bismo i za taj poseban dan. Ili noć, kako želite. A gdje se slavi, tu se i jede. I to ne baš kao svakog drugog, običnog dana. Novogodišnji stol je bogatiji, jer želimo da nam simbolizira bogatstvo godine koja je pred nama. Da se ona - ta godina nova - nekako ugleda na taj stol, na darove koje joj prinosimo da je "udobrovoljimo". Tako je u nekim dijelovima Europe, pa i kod nas, česta tradicija da se za novogodišnje slavlje pripremaju jela od svinjetine. Po tradiciji to je zato, jer svinja ruje uvijek prema naprijed, pa ćemo i napredovati u sljedećoj godini. A često je na blagdanskog stolu i jedna, za mnoge ljude, posebna poslastica od mlade svinjetine, a zove se – pečeni odojak…

Pa eto, naš CRO-gastro kutak se za ovu Novu godinu pridružuje svim čestitkama koje ste već dobili ili ćete ih dobiti te Vam predlaže za novogodišnji stol - pečenog odojka. Za one koji to još nisu radili, evo i kako:

Pečeni odojak

Potrebno je:

(za 6-8 osoba)

4 kg odojka

sol

mast ili ulje


po želji:

1 luk i 2-3 češnja češnjaka

500 ml piva


Postupak:

Dan prije pečenja odojak posušite kuhinjskim papirnim ubrusom, a zatim dobro natrljajte solju te stavite u hladnjak.

Prije no što meso stavite peći, barem 2 sata prije držite ga na sobnoj temperaturi.

Pećnicu zagrijte na temperaturu od 220 stupnjeva.

Meso prebacite u lim za pečenje, ( ako imate rešetku za lim još bolje) te ga premažite otopljenom mašću ili uljem. Po želji dodajte luk i češnjak te

ulijte vode koliko je potrebno da se prekrije dno lima i stavite peći.

Nakon sat vremena kožu mesa narežite poput mreže dubine oko 3 mm. Ako je potrebno dolijte vodu i vratite u pećnicu kojoj ste temperaturu smanjili na 180 stupnjeva.

Pecite sljedećih dva, dva i pol sata podlijevajući meso sokom od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja, pečenku zalijte pivom.

Pečeni odojak pustite je da se dovoljno ohladi pa ga tek tada režite, meso će biti sočnije i ukusnije.


Uz odojak poslužite pečeni krumpir ili mlince ili francusku salatu.


Uživajte!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!