Glas Hrvatske

15:15 / 27.12.2020.

Autor: Slavica Štefić

Pašticada - most koji spaja godine

-

-

Foto: - / -

Slatko-kiselo-slani okus pašticade vuče porijeklo iz antičkih vremena i krajeva Mediterana, odakle su ga i na naše obale nanijeli valovi zajedničke povijesti. Ovdje je pašticada prošle kroz mnoge dodatne preinake svoje osnovne recepture te postala naša gastronomska baština.

Božićni i novogodišnji praznici ostavljaju dakako i svoj svečarski mirisno-okusni trag u ozračju blagdanskoga stola. Koji je na te dane ne samo pun finih jela već i tradicije što se skupila tijekom mnogih godina slavljenja. A upravo idući tragom te tradicije naišli smo na pašticadu. U mnogim se hrvatskim kućama, pogotovo uz obalu, pašticada priprema kao jelo prvog ručka s kojim ulazimo u Novu godinu. Dalmatinska pašticada od pirjanog špikovanog i mariniranog mesa i s njokima kao prilogom tradicijsko je jelo uvršteno i u Popis gastronomske baštine Hrvatske.

Porijeklo pašticade se krije u onoj bogatoj mješavini grčke i rimske kulinarske kulture, premda se, prema jednoj legendi, prvi puta javlja u 5. stoljeću u okolici Verone. No bit će da je njen slatko-kiselo-slani okus iz još starijih antičkih vremena i krajeva Mediterana, odakle su je i na naše obale nanijeli valovi zajedničke povijesti. Ovdje je pašticada prošle kroz mnoge dodatne preinake svoje osnovne recepture.

Svako mjesto u Dalmaciji ima svoju pašticadu, a u kuharicama pojedinih splitskih obitelji, koje se pokoljenjima čuvaju i nadopisuju, može se naći čak dvadesetak različitih recepata za to jelo. Koji je od tih recepata pravi i najukusniji to ovisi koju obitelj ili koje dalmatinsko mjesto pitate, a svi će oni reći da je pravi recept pašticade upravo njihov. I svi imaju pravo, jer pašticada govori mnogo jezika i još više narječja, a svima je zajednička značajka da je to za pripremu zahtjevno jelo za koje treba mnogo truda i mnogo vremena. Ali zato je i zauzvrat velika nagrada u obliku zadovoljnih ukućana i gostiju za stolom.

Ne čudi stoga da će svaka domaćica ili domaćin koji drže do sebe kad-tad iskušati svoje kulinarske vještine upravo na pripremanju pašticade, pri čemu će joj dodati ili promijeniti neku sitnicu, neku svoju malu tajnu po čemu se njezina ili njegova pašticada, dakako najbolja, razlikuje od svih ostalih. No neka vas to ne obeshrabri. Dapače. Upravo obratno. Ohrabrite se i krenite i vi u prednovogodišnju avanturu pripremanja pašticade za novogodišnji ručak. Jelo koje će biti pripremano u zadnjim danima odlazeće, a biti zgotovljeno i stavljeno na stol u prvome danu nove godine. Kulinarski most koji će vam povezati obale sjećanja na prošlost i nadanja u budućnost.

Ponudite svojim ukućanima svoju pašticadu. Najbolju. A vodič u tome neka vam posluži naš osnovni recept i uputa za pripremu.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!