Glas Hrvatske

16:38 / 17.03.2023.

Autor: °Snježana Jurišić°

MEDVJEĐI LUK – proljetno čišćenje

Kremasta juha od medvjeđeg luka

Kremasta juha od medvjeđeg luka

Foto: ustupljena fotografija / Tajana Tkalčić

Stiže nam proljeće i priroda se budi, a buđenje usporenog organizma iz zimskog razdoblja donosi puno izazova za svakog od nas. Prvo proljetno samoniklo jestivo zeleno bilje pomaže u tom naumu i nakon hladne zime sve zeleno posebno već na pogled ispunjava dušu, a u tanjuru i nekom ukusnom jelu okrepljuje tijelo. Poseban odnos prema prirodi i cjelovitom načinu prehrane ima naša gošća u Cro-gastro rubrici Tajana Tkalčić, Hrvatica koja je Međimurje zamijenila Austrijom i već petnaest godina živi i stvara u Beču, a redovito dolazi u domovinu i održava veze sa svojim krugom iz školskih dana. 

Tajana Tkalčić je diplomirana arhitektica koja se dalje usavršavala u području ekološke gradnje i uravnoteženom odnosu prirode i kulture stanovanja, a nakon 10 godina edukacije i 17 godina primjene stečenih znanja, svoj cijeli život posvetila je cjelovitom pristupu kulturi življenja. Organizira razne radionice, među ostalima i  o cjelovitoj prehrani u skladu sa zakonima prirode, koja ima dosta elemenata hvaljene mediteranske prehrane koja je upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. 


U tijeku su proljetne radionice, naravno na hrvatskom jeziku, iz kojih izdvaja za ovaj prilog sve blagodati rane proljetnice – medvjeđeg luka. Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi je luk kao stvoren za proljetno čišćenje organizma. Medvjeđi luk raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke. Izuzetno je zdrav, a zbog neodoljive arome koristi se i u kulinarstvu kao dodatak salatama, juhama i umacima. 

Tatjana u berbi medvjeđeg luka

Tatjana u berbi medvjeđeg luka

Foto: ustupljena fotografija / Tajana Tkalčić

Od njega možete pripremati salate, juhe, umake, pesto, ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Medvjeđi luk ili kako ga u narodu još nazivaju srijemuš, crijemuš, divlji ili vrlo slični šumski luk raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje nailazimo na njega kako gusto prekriva cijelo šumsko tlo.  Svi  dijelovi od lukovice, peteljke, listova, cvijeta su jestivi, no najukusniji listovi su oni mladi, prije izbijanja cvijeta. 


Medvjeđi luk je bogat vitaminima A, B1 i B2, C, u manjim količinama sadrži sumpor, magnezij i željezo. Tradicionalno se osim za proljetno čišćenje organizma koristi i za jačanje imuniteta. Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti u salatama, varivima, namazima, umacima, juhama. Tajana nam je pripremila jedan jednostavan recept za krepku i zdravu proljetnu juhu.

Tajana Tkalčić

Tajana Tkalčić

Foto: ustupljena fotografija / Tajana Tkalčić

KREMASTA JUHA OD MEDVJEĐEG LUKA


Sastojci za 2 osobe: 1 veća tikvica (cca 350 g), stručak medvjeđeg luka (cca 75 g), 2 žlice hladno prešanog hrvatskog maslinovog ulja, malo soli. 


Priprema: Tikvicu dobro oprati i narezati na kockice. Staviti u lonac i zaliti vodom, tako da voda ne potopi tikvice u potpunosti. Posoliti i poklopiti te pustiti da uzavre. Potom smanjiti na srednju jačinu i kuhati 10 minuta. Za to vrijeme dobro oprati medvjeđi luk, narezati na sitne trakice i pustiti da oksidira na zraku 10 minuta! Ovo vrijeme oksidacije je vrlo bitno, kao i kod češnjaka, jer tom prilikom oksidiraju sumporni spojevi u medvjeđem luku i pretvaraju se u ljekoviti alicin. Kada je tikvica skuhana, staviti ju u sjekač povrća zajedno s medvjeđim lukom i uljem. Sve dobro izmiksati i dobar tek! 


Više o Tajani Tkalčić - https://www.sattvic.garden/hr/about.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!