Glas Hrvatske

16:48 / 28.11.2021.

Autor: Slavica Štefić

Kuhano vino: razigrano piće zime

Kuhano vino

Kuhano vino

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Počeli su dani Adventa ili Došašća, dani kada se u mnogim europskim gradovima otvaraju adventski sajmovi. U Zagrebu je upravo započela predbožićna čarolija "Advent u Zagrebu" koji je u godinama prije pandemije privlačio mnoge goste, a Zagreb bio proglašavan gradom s najljepšim adventskim ugođajem u Europi. No i nakon tih prošlih slavnih dana, i ovogodišnji Advent bit će i dalje bogat raskošnom rasvjetom i kulturno-zabavnim programima, uz sve mjere kojima se štitimo od te virusne prokletinje, dakako. A kao i svugdje diljem srednje Europe, posjetitelje će kod ugostiteljskih štandova i kućica dočekati uz ostalo i – kuhano vino. Junak našeg današnjeg CRO-gastro  prijedloga za guštanje.

Kuhano vino nije od jučer. U zapisima iz 2. stoljeća spominje se da ga spravljaju vojnici rimskih legija tijekom svojih ratova i boravljenja u graničnim utvrdama – castrumima. Jer kuhano vino grije na više frontova. 


Prvo, kao svako vino, jer sadrži alkohol. 

Drugo, jer sadrži dodatni šećer.

Treće, jer se obično pije toplo. 

Četvrto, jer ima u njemu raznih mirisnih začina. 


Pa ako je vrijeme još i (pro)hladno, a takvo je uvijek za vrijeme Adventa (barem na našem dijelu ove planetne kuglice što se Zemljom zove), najbolje je ugledati se na rimske vojnike i krenuti u boj protiv hladnoće sa čašom (ili šalicom) vrućeg kuhanog vina u ruci. 


Ako u ove adventske dane šećete Zagrebom ili nekim drugim gradom, naići ćete na nekom štandu na ponudu kuhanog vina, no vjerujte, najboljega ćete pripraviti sami sebi, u krugu obitelji i/ili prijatelja. Tada će se, uz četiri spomenuta načina na koja kuhano vino grije, nadograditi još i peti: domaći ugođaj. Kuhano vino će uz ugodan razgovor grijati tijelo i razgaliti dušu.


A kako ćete skuhati (kuhano) vino? Jednostavno. Premda ima mnogo inačica pripremanja kuhanog vina, predlažemo Vam jednu koja se kod nas već udomaćila i postala iskustveni "standard", ako se za takav jedan razigrani napitak i može takvo što reći. No ako već znate svoj oprobani način pripremanja kuhanog vina, krenite tim putem. Ili pokušajte s ovdje predloženim. I pozovite prijatelje da kušaju što je izašlo iz Vašeg novog vinskog lonca. Uzevši u obzir začine i sve ono što smo pri kuhanju dodali, vjerujemo da će svi biti zadovoljni.


I dovoljno zagrijani.


Kuhano vino


Sastojci:

(za 8 osoba)

2 l crnog vina ( frankovka ili plavac)

200-250 g šećera

2-3 lovorova lista 

1 korijen đumbira

2 neretvanske mandarine 

1 naranča (sok)

1 limeta (sok)

1 viški limun – samo korica 

4-5 klinčića 

1 štapić cimeta

1 mahuna vanilije ( u zamjenu možete nakapati par kapi ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer)

1-2 komada zvjezdastog anisa 

na vrh noža naribanog muškatnog oraščića

prstohvat svježe ribanog bijelog papra


Sastojci

Sastojci

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Postupak:


U posudu na srednju jačinu vatre stavite šećer i začine. 


Prvo napraviti šećerni sirup sa začinima.

Prvo napraviti šećerni sirup sa začinima.

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Kad se se šećer otopi, dodajte prvo malo vina. Pustite da zavrije... pa onda ulijte i svu preostalu količinu. Smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. 

U sirup ulijte vino.

U sirup ulijte vino.

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Još vruće vino servirajte. 


Uživajte!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!