Glas Hrvatske

13:19 / 17.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Jema li ča slaje od rožate?

Rožata

Rožata

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Rozata/rožata je nevjerojatno ukusna slastica, a relativno jednostavno se priprema pa nije ni čudo da je opstala toliko stoljeća te je u Dalmaciji, pogotovo u Dubrovniku, i dandanas omiljeni desert. Nema ondje kuće koja iole drži do sebe i tradicije, a da se rozata/rožata ne nađe na stolu barem na svetkovinama poput Uskrsa, ako ne i češće.

Kao što je astronomija bilježila i pratila stoljećima najsjajnije zvijezde na nebu, tako je i gastronomija zabilježila svoje najslađe zvijezde još u starim receptima. I kao što nam one astronomske zvijezde rese nebeski svod, tako i ove gastronomske krase naše tanjure, pune nam usta milinom, a da i ne znamo točno tko ih prvi otkrio, tko ih je prvi kušao i lansirao dalje u svijet osjetilnih užitaka. U svim tim seobama, naseljavanjima, miješanjima naroda, ratovima, trgovačkim putovanjima tijekom stoljeća pa i tisućljeća, gastronomija je poput velike mreže u koju su se hvatala sva jela, a birala i zadržavala ona najukusnija. Važno je bilo znati izabrati, prepoznati ono dobro i dalje ga njegovati.


Rožata, na primjer, poznata hrvatska slastica, jedna vrsta pudinga s preljevom od karamela. U Dubrovniku je zvana rozata, još u XIII. stoljeću, jer je osebujan okus dobivala od ružinog likera zvanog rozolin. Dakako, imaju i drugi narodi svoje slične pudinge, pa će vam Francuzi ponuditi svoju crème brûlée, Talijani creme caramel, Španjolci crema catalana (jer potječe za njih iz Katalonije), u Velikoj Britaniji je to cream caramel, a kod Portugalaca pudin flama. Riječ je zapravo o istoj slastici u raznim varijantama, a svima su zajednička tri sastojka: jaja, mlijeko, šećer. Ali zbog načina pripreme i malih kulinarskih tajni svaki je taj puding drukčiji, pa je i naša dubrovačka rozata, ili kako je drugdje u Dalmaciji zovu rožata – drukčija i jedinstvena.


Rozata/rožata je nevjerojatno ukusna slastica, a relativno jednostavno se priprema pa nije ni čudo da je opstala toliko stoljeća te je u Dalmaciji, pogotovo u Dubrovniku, i dandanas omiljeni desert. Nema ondje kuće koja iole drži do sebe i tradicije, a da se rozata/rožata ne nađe na stolu barem na svetkovinama poput Uskrsa, ako ne i češće. Dakako, poslužit će se u najboljim obiteljskim pjatima, jer najboljemu uvijek pripada najbolje! Jer, kako kaže stih jedne dalmatinske pjesme: „Jema li ča slaje od fete rožate?


Pa, eto, pripremite i vi svoju rožatu, servirajte je svojim ukućanima pa da saznaju jema li ča slaje od nje.


(Možda samo ono slatko koje priprema Nadalina iz one druge pjesme. Ako…)



Dubrovačka rožata

Sastojci:

500 ml mlijeka

6 jaja

6 žlica šećera

1 štapić vanilije ili 2 vanilin šećera

limunova korica

liker od latica ruže (rozalin)

rum


Za karamelni sirup:

150 g šećera


Maslac za premazivanje kalupa



Priprema:


Uključite pećnicu da se zagrije na 160 ° C.


Mlijeko, šećer, štapić vanilije ili vanilin šećer, malo naribane limunove korice prokuhajte i ohladite. 


Jaja lagano izmiješajte i pomiješajte ih s ohlađenim mlijekom u kojeg ste dodali nekoliko kapi likera od ruže.


U posudi s debljim dnom u koju ste dodali malo vode otopite šećer na niskoj temperaturi, pazeći da ne zagori.


Karamel pažljivo je izlijte u kalupe prethodno premazane maslacem te ulijte smjesu mlijeka i jaja. 


Napunjene kalupe stavite u dublji lim za pečenje kojeg napunite vrućom vodom do 2/3 visine.


Rožatu pecite 40 minuta na 180°C.


Prije posluživanja ohladite je  na sobnu temperaturu i pažljivo je preokrenite na tanjuriću u kojem ćete je poslužiti. Možete je još poprskati s nekoliko kapi likera, dodati pržene listiće badema i malo šlaga. 

Rožata

Rožata

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

(Možda samo ono slatko koje priprema Nadalina iz one druge pjesme. Ako…)



Dubrovačka rožata


Sastojci:

500 ml mlijeka

6 jaja

6 žlica šećera

1 štapić vanilije ili 2 vanilin šećera

limunova korica

liker od latica ruže (rozalin)

rum

Za karamelni sirup:

150 g šećera

Maslac za premazivanje kalupa


Priprema:

Uključite pećnicu da se zagrije na 180 ° C.


Mlijeko, šaćer, štapić vanilije ili vanilin šećer, malo naribane limunove korice prokuhajte i ohladite.


Jaja lagano izmiješajte i pomiješajte ih s ohlađenim mlijekom u kojeg ste dodali nekoliko kapi likera od ruže.


U posudi s debljim dnom u koju ste dodali malo vode otopite šećer na niskoj temperaturi, pazeći da ne zagori.


Karamel pažljivo je izlijte u kalupe prethodno premazane maslacem te ulijte smjesu mlijeka i jaja.


Napunjene kalupe stavite u dublji lim za pečenje kojeg napunite vrućom vodom do 2/3 visine.


Rožatu pecite 40 minuta.


Prije posluživanja ohladite je na sobnu temperaturu i pažljivo je preokrenite na tanjuriću u kojem ćete je poslužiti. Možete je još poprskati s nekoliko kapi likera, dodati pržene listiće badema i malo šlaga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!