Glas Hrvatske

14:00 / 30.05.2021.

Autor: Slavica Štefić

Jagoda – proljetna voćna ruža

Foto: Slavica Štefić

Foto: Slavica Štefić

Foto: - / -

Prvo te primami žarkocrvenom bojom i srcolikim oblikom. Zatim te potpuno zavede mirisom ružinih latica. A tek kad se u ustima rastopi u neodoljivi okus koji zove na „još“, tada znaš da je to ona prava. Jagoda i ti. Voćna proljetna kraljica.

Jagoda je voće koje je već od davnina desertni ukras stolova. Nekoć, dok se brala kao sitna samonikla šumska jagoda, smatrala se plemićkim voćem, no častili su se njom i ubogi pastiri i ostali seljani koji su znali gdje pronaći malene crvene bobice sramežljivo skrivene pod lišćem. No zadnjih stoljeća uzgaja se mnogo krupnija vrtna jagoda i cjenovno je dostupna. Nije toliko krcata vitaminima kao šumska, ali je i dalje izvrstan izvor C vitamina, folne kiseline, kalija, mangana i ostalih oligominerala potrebnih ljudskom tijelu. Već se u djelima iz antičkog Rima spominju ljekovita svojstva tog slasnog voća.

Za razliku od mnogih drugih vrsta voća, koja su nam došla iz prekomorskih krajeva, jagoda je naše gore list, voće umjerenog pojasa Euroazije. Spada u obitelj ruža (Rosaceae), pa zato i ima taj divni miris, a botanička zanimljivost kod nje je da su sićušne sjemenke na vanjskoj strani ploda, a ne kao kod drugog voća, unutar ploda.

No na tu anatomsku zanimljivost jagoda ne stignemo ni obraćati pažnju, jer jagode u ili na kolaču, voćnoj salati, džemu, ili jednostavno konzumirane čiste, bez ili s malo šećera, bez ili sa šlagom, ili na stotinu različitih oblika pripreme, uvijek brzo završe rastopljene u ustima dražeći nam osjetilne stanice jezika porukom "slasno fino".

Foto: Slavica Štefić

Dakako, i kod nas su jagode voće od kojeg se već od sredine svibnja crvene klupe na tržnicama ali i mnogi prigodni „jagodni“ štandovi na prometnim punktovima gradova. Stižu iz brojnih domaćih jagodnjaka, a posebno su cijenjene vrgoračke jagode, za koje njihovi uzgajivači kažu da su „među najboljima na svijetu“. Snažnog su mirisa, jakog i punog okusa. Vrgorački jagodari su ponosni na svoj proizvod, jer u njihovoj (vrgoračkoj) dolini zbog posebno dobrih mikroklimatskih uvjeta uspijevaju, kako kažu, savršene jagode kakvih nema nigdje drugdje. A tako već više od četiri desetljeća otkako je krenula slava o jagodama iz Vrgorca.

Jagodica purgerica nešto je mlađa priča od vrgoračke, uzgaja se na širem području grada Zagreba gdje ih je gotovo tri milijuna sadnica. Može se naći od sredine svibnja do sredine lipnja na brojnim posebno označenim štandovima vani po trgovima i ulicama, a kako im je kratak put od berbe do stola uvijek je svježa.

No bila vrgoračka, purgerska ili neka treća, jagoda jagodica svakome je nepcu mila, a svatko neka sam prosudi koja mu je najmilija. Na primjer u torti s jagodama koju smo za ovu prigodu pripremili.

Opis postupka:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!