Glas Hrvatske

14:06 / 21.03.2021.

Autor: Slavica Štefić

Goranski nadjev: tradicija uskrsnog doručka

Foto: Slavica Štefić

Foto: Slavica Štefić

Foto: - / -

Ne morate biti rodom iz Gorskoga kotara da biste se prihvatili pripremanja tog ukusnog nadjeva. Vjerujte nam da je to toliko dobro jelo da je ušlo kao specijalitet u neizostavnu ponudu goranskih ugostitelja. Od nekoć jela siromašnih ljudi postalo je danas gastronomska poslastica.

Korizma se uskoro bliži kraju, razdoblje kada se uz posniju i skromniju hranu organizam pročišćava od preobilnog jela i pila u novogodišnjim i zatim fašničkim danima slavlja. Vrijeme je to i uoči skorašnjeg Uskrsa nakon završetka korizme, pa se u ove dane prisjetismo pripremanja jednog tradicionalno uskršnjeg jela našeg Gorskog kotara. Neki među Vama možda i nisu čuli za to jelo, ali oni koji su na neki način vezani uz goranski kraj odmah će znati o čemu govorimo. Da, riječi je goranskom nadjevu, jelu koje se nekoć, a tradicija se očuvala i do danas, domaćice pripremale dva-tri dana prije Uskrsa da bi se iznijelo na stol za doručak na sam Uskrs.

Dakako, na uskršnjem stolu kod svih su nezaobilazne pisanice, šunka, mladi luk i hren, ali Gorani uz to i dandanas često poslužuju i svoj originalni dodatak, jelo koje su oni „izumili“ pa se s pravom naziva goranski nadjev.

Goranski nadjev zapravo je započeo svoj gastronomski pohod do uskršnjeg stola kao jelo imovinski skromnijih obitelji toga kraja. Izravno rečeno, bilo je to jelo siromašnih ljudi. A poznato je da nužda uvijek pokreće ljudsku domišljatost. Pa ako obitelj uz to još ima brojna usta koja treba nahraniti, a namirnica je malo, valja se dosjetiti kako iz malo napraviti puno, a da to „puno“ bude i – ukusno.

I dosjetiše se mudre seoske žene. U (obično stari) kruh bi umiješale jaja, ubacile poneki komadić šunke ili slanine, kako je koja što imala, dodale luk, sol i papar. Dobivenom smjesom nadijevao se dimljeni goveđi želudac ili crijevo i se pak smjesu umatalo u krpu u stavilo u kipuću vodu da se kuha. (Danas se koristi crijevo koje kupite u trgovini). Na taj način dobilo se izdašno i ukusno jelo kojim se moglo nahraniti brojnu obitelj pa se goranski nadjev pripremao ne samo za Uskrs, ali za Uskrs obavezno.

Dakako, vremenom se način pripreme i omjer sastojaka razgranao u razne varijante. I dandanas gotovo svaka goranska kuća, svaka domaćica ili domaćin pripremaju za Uskrs taj nadjev ili neku njegovu „razvijeniju“ varijantu. No ne morate biti Goranin/Goranka da biste se prihvatili pripremanja toga nadjeva. Vjerujte njima, vjerujte nama da je to fino jelo, toliko dobro da je u obliku hladnog nareska ušlo u neizostavnu ponudu kao specijalitet goranskih ugostitelja. Od jela sirotinje postalo je gastronomska poslastica.

Zato, uzmite prije Uskrsa jednoga dana svoju gastro sudbinu u svoje ruke i krenite hrabro u avanturu punjenja goranskog nadjeva. Da ga zatim kao hladne nareske servirate iznenađenim ukućanima i/ili gostima na Uskrs.

Uz jaja i šunku, dakako. Ali može i bez njih. Jer u goranskom je nadjevu već sve to. I još ponešto.

A evo što vam je za to potrebno i kako postupati.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!