Glas Hrvatske

07:33 / 22.08.2021.

Autor: Slavica Štefić

Cukarini: slatka tradicija Korčule

Cukarini

Cukarini

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Korčulani su iz zaborava spasili svoje slatko, svoje cukarine. Kao što su od davnih viteških igara spasili mačevni ples morešku, tako imaju i dalje jednako okusno viteške - cukarine. S cukarinima se ne ratuje mačevima već jezikom, a zarobljava ustima i drobi zubima. 

Rijetko zamjećujemo kako je milozvučan jezik naš svagdašnji hrvatski. Zbori kao da žubori. Na primjer: svatko voli slatko. A slatko grlom teče glatko. I gle, u ove ljetne dane nas je pripeka tako prikovala za hlad da nam misli nekako same od sebe polijeću put morske obale u potrazi za osvježenjem. A kad dođu do nekog malog ili velog mista, ondje osim vala i žala, osim lancuna i baluna, svugdje rade nešto slatko. I kao što pjeva pjesma „..kad Nadalina pravi slatko pomuti pamet svima… slatko uvijek raspameti, razveseli i rastopi dušu našu gastronomsku do kraja, do okusnoga raja.


Želite li primjere? Ima ih koliko vam srce želi. Rabljani se, recimo, ponose Rabskom tortom, Splićani Splitskom tortom. A i Sinjani imaju svoga konja, doduše ne za alkarsku već za gastronomsku trku, a zove se dakako Sinjska torta, I to malo slatkoga razveselit će i njih i nas u slavlju, a olakšati tugu. Slatko volimo svi, pa su domaćice i nekada od malo sastojaka mogle napraviti pravi festival za nepce. Za današnji Cro-gastro kutak izbor nam je pao na jedan naš južni otok, na Korčulu.


Korčulani su iz zaborava spasili svoje slatko, svoje cukarine. Kao što su od davnih viteških igara spasili mačevni ples morešku, tako imaju i dalje jednako okusno viteške - cukarine. S cukarinima se ne ratuje mačevima već jezikom, a zarobljava ustima i drobi zubima. Poznati su oni i u Istri, ali korčulanski imaju tu razlikovnu nijansu bogatijeg okusa. Jesu li to limuni i naranče s našega juga? Voćne rakije ili likeri koje se dodaju? Morat ćete sami prosuditi kad ih napravite i kušate. Može i u više varijanti. Kao moreška: bojevna, lančana ili svadbena, ovisi o koreografiji. A „koreografija“ keksa cukarina toliko oduševljava danas turiste da su baš oni zaslužni za povratak cukarina u svakodnevnicu.

Cukarini

Cukarini

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Jer nekad su to bili kolači koji se spremaju za Božić. Što dulje stoje to su mekši i podatniji. Njihova jednostavnost u količini sastojaka i svježina koju pružaju čini ove kekse posebnima. Ne bi ih se ni Marko Polo posramio ponijeti ih iz rodne Korčule u daleku Kinu, kao što ih današnji turistički nomadi nose sa sobom kući. I možda se opet sljedeće godine vrate po nove - na Korčulu!


No kako vam je zasigurno jednostavnije napraviti kod kuće cukarine umjesto otići po njih na Korčulu, evo što vam treba za taj pothvat i kako ga izvesti. Ne bojte se. Ni viteški ples moreška nije opasna pa nije ni izrada cukarina. Samo hrabro, a možda vam pomogne i - Marko Polo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!