Oduvijek u našem jelovniku juha, a osobito bistra juha od domaće kokoši, na počasnom je mjestu i važna je nit u tkanju naše gastronomske tradicije.
Priprema se kao uvod u neki svečaniji objed ili večeru. Bez takve juhe nezamisliv je u nekim našim krajevima uvod u niz svatovski jela. Pa još ako je ta juha spravljena ne „iz vrećice“ već od peradi koja je još donedavno trčala po seoskome dvorištu, bila je to prava tradicionalna okrjepa, da se gosti pripreme za sve ono što ih još na stolu čeka.
Jeste li ikad kao dijete zapitali mamu/tatu što je bilo prvo: kokoš ili jaje? Nema jednostavnog odgovora na to mudro dječje pitanje, pa je najbolje reći da je prvo bila ‒ kokošja (pileća) juhica! I dijete bi bilo zadovoljno takvom odgovorom, pogotovo ako bi ga nakon igre vani na stolu dočekao tanjur bakine bistre pileće juhe koja bi se još pušila. Odmah bi vas privukao miris koji bi se dizao iz tanjura i zaboravili biste na filozofsko pitanju o kokoši i jajetu.
Juha od mesa pileta, kokoši ili kokota vrsta je bistre mesne juhe kakva se odvajkada priprema kao uvod u neki svečaniji objed ili večeru. Bez takve juhe nezamisliv je u nekim našim krajevima uvod u niz svatovski jela. Pa još ako je ta juha spravljena ne „iz vrećice“ već od pilića/kokoši/kokota koji su još donedavno trčali po seoskome dvorištu, bila je to prava tradicionalna okrjepa za svate, da se pripreme za sve ono što ih još na stolu čeka.
Oduvijek u našem jelovniku juha se stavlja na počasno mjesto i važna je nit u tkanju naše gastronomske tradicije.
Ne moramo se vjenčati ili sudjelovati na svadbi pa da uživamo u tanjuru dobre pileće juhice. Možemo je skuhati bilo kada. Okrepljuje nas kad smo prehlađeni, ili kad se oporavljamo od operacije. Bistra pileća juha često je prvi tanjur koji se daje teškim bolesnicima. Njezin blagotvorni miris je poput lijeka, i to ne samo simbolički već i stvarno. Grije nam tijelo kao nekoć u djetinjstvu, a ta topla kupka koju žlicom unosimo u usta puna je hranjivih sastojaka, oligominerala potrebnih tijelu, proteina i masti u vrlo malim, ali tijelu primjerenim količinama.
Čarobni napitak ‒ kokošja juhica
O blagotvornom djelovanju bistre pileće (kokošje) juhe na naše tijelo (i duh) gotovo pa da su spjevane ode, no mi ćemo samo skromno reći da ona to i zaslužuje. Jer, ta juhica jača naš imunitet, dobra je za zdravlje srca i krvnih žila, korisna je ljudima koji su pogođeni bronhitisom, astmom, upalom pluća. Također, smanjuje kiselost želuca, pa je dobra za one koji pate od gastritisa, a one koji žele biti vječito lijepi i mladi (a tko ne želi!) neka se sjete da pileća juha sadrži kompleks vitamina i minerala, selenija, kalcija, magnezija itd. te poboljšava stanje kože, kose i noktiju... Ima toga još, da ni ne spominjem ono najvažnije, a to su okusi i mirisi koji ispunjavaju usta i nos dok se gostimo tanjurom bistre juhe...
Već i ovo malo spomenuto dovoljno je da vas podsjeti na možda zanemareni tanjur bistre juhe od peradi te vas navede da krenete sami u spravljanje tog „čarobnog napitka“ iznova i ponovno. Ovoga puta po našoj recepturi, na naš način. Kao prijedlog.
Domaća juha od kokoši
Sastojci:
1 pile ili kokoš
1 vezica povrća za juhu
2-3 lista lovora
1 luk
sol
nekoliko zrna papra
peršinov list
Priprema:
Pile treba biti izvađeno iz hladnjaka, sobne temperature. U posudu za kuhanje uliti hladnu vodi i uroniti pile, očišćeno korijenasto povrće: mrkvu, celer, peršin.
Prepolovljeni luk na ploči štednjaka ili u tavi bez masnoće popržiti te ga dodati ostalom povrću u loncu. Posolite, dodajte lovor, i papar te kuhajte nepoklopljeno na laganoj vatri oko 2 sata. Pri kuhanju možete skinuti pjenicu i suvišnu mast koja se popela na površinu.
Juhu procijedite, dodajte kuhano povrće narezano na kolutiće i ukuhajte rezance.
Prije posluživanje juhu pospite nasjeckanim peršinovim listom.
Uživajte!
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!