HGSS (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) HGSS (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Opreza nikad dovoljno

Nedavno se nekoliko engleskih izgubilo na Srđu, u Dubrovniku. Krenuli su planinariti, ali nisu znali točno kojim putem. Od zahtjeva za spašavanje, nakon sata čekanja, stigli su volonteri HGSS-a i uputili ih u bolnicu zbog raznih ogrebotina. Ova priča imala je sretan završetak, a spašeni turisti poslali su pismo zahvale uz novčanu donaciju.

Često se čuju slučajevi izgubljenih turista na planini Biokovo, u Makarskoj. Jedanaestero pripadnika HGSS-a krenulo je u potragu za dvojicom turista koji su se uputili na planinu, ne slijedeći označene staze. Jedan od njih bio je paraliziran strahom, ležeći na opasnoj padini. Oba su turista spašena, s lakšim ozljedama. Krenuli su na Biokovo… u japankama!

Naravno, nije lako riješiti sve slučajeve, niti svi završe uvijek sretno. Članovi HGSS-a uključeni u akcije spašavanja, često moraju intervenirati zbog nedostatka opreza onih koji krenu na brdske staze bez nužne opreme. Zato se mnogi dobrovoljci hrvatskog spasilačkog tima pripremaju fizički i psihički kako bi mogli intervenirati na vrijeme. Organizacija, prikupljanje podataka izgubljenih osoba, njihovo zdravstveno stanje, uvjeti na terenu i sl., iznimno su važni podaci na temelju čega se izrađuje akcijski plan.

Ovom radu u teškim uvjetima obično dodaju dozu humora. Na svojim profilima Twittera i Facebooka upozoravaju na opasnosti na koje turisti mogu naići dok se kreću na njima nepoznatom terenu.

(Foto: facebook.com/HrvatskaGSS)

Prava nagrada

Ova hrvatska organizacija dobila je 2015. godine, nagradu "Europski građanin" koju Europski parlament dodjeljuje za izvanredna dostignuća kako pojedincima tako i organizacijama koje promoviraju europske vrijednosti i identitet. Godinu dana prije HGSS je dobio nagradu "Life Goes On", u kategoriji Courage - Hrabrost, za sudjelovanje u spašavanju ozlijeđenoga njemačkog speleologa na dubini od jednog kilometra, a 4 km udaljenog od ulaza u špilju, na Mount Untersbergu. U spašavanju dugom jedanaest dana, uz naše HGSS-ovce, sudjelovali su i spasioci iz nekoliko zemalja.

Pored mnogobrojnih nagrada koje su osvojili ovi hrabri ljudi, vjerujem da je najdragocjenija sažeta u izjavi jednog člana HGSS-a: "Teško da se ijedan osjećaj može se usporediti s osjećajem spašavanja nečijeg života. Pokušajte zamisliti osjećaj koji vas ispuni kada primjerice spasite dijete i vratite ga njegovim roditeljima. Uspješna potraga i pronalazak nestale osobe u spasiocima budi osjećaj ponosa, poniznosti i veselja“.

Za one koji pokušavaju provesti odmor bez briga, bilo gdje u našoj domovini, vrijedno je čitati preporuke HGSS-a. Nadam se da vam neće trebati pomoć ovih hrabrih volontera, ali imajte ih na umu ako se nešto dogodi.