Tribalj, dolina Vinodol  (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Tribalj, dolina Vinodol (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Dobri Duh tribaljski

Čitajući različite članke na internetu, naišla sam na tekst jednih lokalnih novina, napisan u najčišćem dijalektu okolice Crikvenice, čiji naslov glasi: "Umrla je teta Jelica Sridnja". Prati članak nekoliko fotografija Tribalja, ali ne Jelice, niti njezine obitelji ...

Jelica je umrla nedavno, u dobi od 95 godina. Autor teksta, Žarko Gašparović Markun, kaže da je Jelicu redovito posjećivao Drago koji je svaki dan dolazio iz Rijeke da se brine za nju. Jelica se brinula za njega tijekom trideset godina, a on je "sa svojin primjeron pokazal kako se dobročinstvo treba vraćat dobročinstvon, a dobra djela ne sme bit zaboravljena". Bio joj je  bolji nego sin, svaki od nas poželio bi takvog sina.

Autor govori o životu te žene s nježnošću. Očito - Jelica je bila poznata u selu: dobar duh Triblja, tako su je zvali. Za svakoga je imala toplu riječ, riječ ohrabrenja i utjehe. Razumjela je ljudsku patnju. Jelica se brinula za crkvu, da ništa ne nedostaje, da bude sve u redu.

Svi znamo neku Jelicu

Zar ne? Svi znamo nekoga poput Jelice. Tko nije u životu upoznao osobu koja neumorno nastoji da bude sve na svojem mjestu, koja ima dovoljno iskustva da organizira i potakne, da tiho i odmjereno obavi posao, koja zna slušati drugoga, utješiti ga, savjetovati. I ne žali se, nije sebična.

Ako se sjetite nekoga s takvim osobinama, odajmo im svima počast, zajedno s Jelicom, našom junakinjom.

Domovi bez obitelji

Na kraju teksta  gosp. Gašparović spomene kako mu je najteže vidjeti još jedan dom koji se ugasio u Triblju, i sad je prazan kao i one kuće u susjedstvu. Još jedan dom bez stanovnika pridružuje se onima koji su odavno prazni…

To je tužna stvarnost koja se događa ne samo u Triblju nego i u svakom mjestu u unutrašnjosti naše zemlje. Bit će to teško preokrenuti. Osim ako nađemo inspiraciju u "dobrom duhu Triblja",  zasučemo rukave svaki u svojoj sredini kako bismo počeli obnavljati budućnost naše zemlje.