Esteban Blažević (Foto: Tony Brčić) Esteban Blažević (Foto: Tony Brčić)

Spomenuti je par znao reagirati na vrijeme i spasiti život. Odmah su prepoznali što im je činiti, kako se ponašati. Ekstremna situacija ostala je utisnuta u sjećanje policajca, sjećanje koje teško može zaboraviti.

Ali nisu svi slučajevi spašavanja nečijega života toliko ekstremni. Postoje drugi, dobrovoljni oblici, koji nam daju priliku da to učinimo i na neizravan način. Jedan od tih oblika je darivanje krvi.

Jednostavno i velikodušno

Hrvati godišnje doniraju 160 000 doza krvi, odnosno 3,5 od 100 ljudi daruje krv. U našoj državi, muškarci mogu darivati krv čak četiri puta godišnje, dok žene to mogu učiniti mogu tri puta. Oba spola mogu to učiniti u razmaku od tri mjeseca.

Darivati krv je dobrovoljan, anoniman, solidaran i besplatan čin. To su načela na kojima se temelji darivanje krvi u Hrvatskoj koje je započelo u listopadu 1953. godine. Svake godine sve je veći porast broja darivatelja i ovoga dobrovoljnog čina. Čak ni za vrijeme Domovinskoga rata nijedan ranjenik nije bio u opasnosti zbog manjka krvnih darivatelja. Hrvatska broji potrebnu količinu krvi kako bi pokrila potrebe svojih državljana, a da to i dalje bude tako brine se Crveni križ koji nastoji mobilizirati ljude, posebice mlade u raznim gradovima i selima da sudjeluju u tom dobrovoljnom činu.

Darivanje krvi (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Esteban Blažević, Hrvat iz Argentine, živi već dugi niz godina u Zagrebu te daruje krv od svoje 19. godine. - Imali smo prezentaciju u srednjoj školi, a nakon toga na prvoj godini fakulteta organizirali su i akciju darivanja. Već 17 godina gotovo neprekinuto darujem krv, svaka tri ili četiri mjeseca - govori Esteban.

- To je nešto što mogu dati. Bogu hvala, zdrav sam i realno, ne stoji me ništa osim jednoga sata svoga vremena svaka tri mjeseca. Povrh svega, to je nešto vrlo vrijedno jer, čak i u današnje doba, krv je nezamjenjiva za modernu medicinu; za svaku operaciju i za mnogo terapija za razne bolesti. Treba imati na umu da se čak i najjednostavnija operacija može zakomplicirati te će biti potrebno vrijeme da se komplikacija ispravi. To je vrijeme, u mnogim slučajevima, darovana krv - objašnjava Esteban koji je postao svjestan važnosti darivanja krvi kroz različite situacije s kojima se susreo u životu.

Zamisliti se u tuđoj koži

- Tek kada netko od naših voljenih ili mi sami moramo ući u operacijsku salu, prođe nam kroz glavu pitanje hoće li u bolnici imati rezervne krvi za svaki slučaj? Kada su mi operirali slijepo crijevo, to mi je prošlo kroz glavu, kada je moja sestra rodila također mi je palo napamet kako uvijek može doći do poteškoća te, ukoliko se stvari zaista zakompliciraju, nekoliko doza može spasiti jedan život – kaže Esteban.

S malo truda i vremena, vjeruje da možemo ponuditi nešto važno što može mnogima promijeniti život.

Povlastica i odgovornost

Biti darivatelj krvi je povlastica koja nosi sa sobom određenu odgovornost prema bolesniku, stoji na web stranicama Hrvatskoga instituta za transfuziju. Ta povlastica nosi sa sobom i nagradu: spasiti nečiji život, iako im nikad nećemo saznati ime. Postoji i još jedna vrsta materijalne kompenzacije: svake godine Crveni križ nominira muškarce koji su donirali krv stotinu ili više puta te žene koje su donirale sedamdesetpet puta, za visoko odlikovanje Reda Danice s likom Katarine Zrinski koje uručuje predsjednica Republike Hrvatske.

Ako i vi, dragi čitetelji, imate između 18 i 65 godina te uživate u dobrom zdravlju, možete slijediti primjer Estebana. Provjerite informacije s najbližim uredom Crvenoga križa i moći ćete postati dio vojske volontera koji svakodnevno spašavaju živote.

Za ažuriranu provjeru zalihe krvi, otvorite web stranicu i kliknite opciju “Trenutačne zalihe krvi”.