Giovanna Arbunic Castro (Foto: Facebook) Giovanna Arbunic Castro (Foto: Facebook)

Žena u svijetu muškaraca

Giovanna se istaknula u igri koja je u to vrijeme bila gotovo isključivo za muškarce. Bila je iz skromne obitelji, s malo resursa, što je nije spriječilo da se u toj igri istakne na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Tijekom djetinjstva i mladosti sudjelovala je na mnogobrojnim turnirima, paralelno sa školovanjem. Godine 1982. dobila je titulu međunarodnog učitelja šaha u Buenos Airesu i počela sudjelovati na turnirima u kategoriji odraslih te se plasirala među trideset najboljih šahistica na turniru u Njemačkoj, predstavljajući Čile.

Tijekom turnira u Meksiku, osvojila je drugo mjesto, s istim brojem bodova kao i pobjednica, a također je dobila nagradu za najborbeniju igračicu. Baveći sa šahom, Giovanna je već studirala komercijalni inženjering u glavnome čileanskom gradu. Bila je vrlo dobra učenica, ali, budući da je imala dovoljno novca, snalazila se prodajući slastice ili ručne radove. U slobodno vrijeme vježbala je svoj omiljeni sport u sindikatu Taxibuses iz Santiaga. Bio je to izazov za one koji su dolazili igrati s njom.

Pobjeda zajednice

Znajući da je čileanska šahovska prvakinja te u kakvoj situaciji živi, njezini kolege iz Sindikata Taxibuses znali su je odvesti na sveučilište, a da joj ne naplate prijevoz.

Ali oni nisu bili jedini koji su dali svoj doprinos. Novinar iz sportske sekcije La Prensa Austral, Carlos Vega Delgado i Fernando Ferrer, s radija Polar, organizirali su kampanju za prikupljanje sredstava kako bi Giovanni pomogli da i dalje može studirati i predstavljati svoju zemlju na šahovskim turnirima. Cilj je bio pokriti joj troškove tijekom godine što su uspjeli ostvariti uz pomoć tvrtki, sindikata i ljudi koji su se pridružili tom cilju, za osobu koja im je nesumnjivo bila izvrstan primjer ustrajnosti i zbog koje su se osjećali vrlo ponosno. Kako su izvijestile novine La Prensa Austral, gradonačelnik Eduardo Menéndez Glasinovic je, predajući joj sredstva, rekao: "Željeli smo istaknuti uspjeh naše sugrađanke skromnim darom, koji se unatoč tomu se ne daje bilo kome nego onima koji ga doista i zaslužuju – to je grb grada Punta Arenasa.“

Giovanna je bila osam puta čileanska šahovska prvakinja. Živi sa svojom obitelji u Madridu i posvećena je treniranju djece i mladih u šahu. Zbog vještina, ali i ustrajnosti i predanosti, njezina su se postignuća pokazala kao inspiracija građanima njezina rodnog kraja, koji su također postali dio njezine životne priče.