Mladi folkloraši iz Buenos Airesa (Foto: Natasha Duić) Mladi folkloraši iz Buenos Airesa (Foto: Natasha Duić)

Prijatelji i projekti

Kao i Lucía, mnogi mladi dolaze u hrvatske zajednice kako bi sudjelovali u različitim aktivnostima, a folklor je jedan od najpopularnijih. Tu se stvaraju nova prijateljstva, nove ideje, okupljaju se mladi ljudi koji osjećaju ljubav prema domovini svojih roditelja, djedova i pradjedova, a koji će kasnije biti odgovorni za prijenos hrvatskog identiteta na sljedeće generacije.

Velik trud ulažu u probe, pripreme narodnih nošnji, učenje pjesama i koreografija, a svojevrsnu nagradu čine putovanja, nova prijateljstva, upoznavanje novih kultura i veliko zadovoljstvo poslije svakog nastupa.

Mladi folkloraši iz Buenos Airesa (Foto: Natasha Duić)

Od osamostaljenja Hrvatske, mnogi su pohađali posebne radionice u organizaciji Hrvatske matice iseljenika kako bi poboljšati svoje znanje u raznim područjima poput folklora, tradicionalnih glazbala, kazališta, narodnih nošnji i nakita. Natasha Duić svoje znanje folklora prenosi članovima folklornog društva Proljeće iz Buenos Airesa, kojom upravlja već šest godina. Znanja koja je stekla na tečajevima folklora u Hrvatskoj, obogaćena njenom kreativnošću i predanošću, uvelike pomažu u pripremama njenih kolega za buduće nastupe.

Natasha je od svojeg djetinjstva sudjelovala u aktivnostima hrvatske zajednice u argentinskome glavnome gradu. Pohađala je Malu školu hrvatskoga jezika i kulture, nakon čega je bila član Hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i studenata, gdje djeluje folklorna skupina Proljeće.

"S puno strasti želimo zajedno prenijeti hrvatsku kulturu i da svatko zna što i gdje je Hrvatska" – naglasila je Natasha koja svoje slobodno vrijeme posvećuje hrvatskom folkloru i pjevanju, kao i ostalih dvadeset plesača u dobi između 13 i 30 godina, koji su dio ovog folklornog sastava.

Mladi folkloraši iz Buenos Airesa (Foto: Natasha Duić)

Jednakom ljubavlju baštinu njeguju folklorne skupine iz cijele Argentine: u San Justu, Dock Sudu (Buenos Aires), Rosariu (Santa Fe), Cordobi (Córdoba), kao i tisuće ljubitelja folklora iz svake udruge koja okuplja Hrvate i njihove potomke diljem svijeta.

Važno je napomenuti da kroz ovakve aktivnosti mladi stječu i korisne vještine koje će kasnije koristiti za dobrobit zajednice. Jer, osim uživanja u druženju tijekom proba, mladi su odgovorni za njihovu uspješnost, organizaciju događaja, raznih nastupa itd.

Ispunjenje snova

Tijekom ljeta, folklorne skupine pod okriljem Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a i Kanade putuju u Hrvatsku gdje održavaju nastupe po raznim gradovima, predstavljajući glazbu i plesove iz svog repertoara. Tako imaju priliku upoznati Hrvatsku i njenu kulturu te upoznati širu obitelj. Slične mogućnosti imaju i foklorne skupine iz raznih europskih zemalja, a posebno one u susjednim zemljama. Međutim, skupinama iz Južne Amerike ili Južne Afrike udaljenost i financijske prilike domicilnih država predstavljaju veliki problem.

Mladi folkloraši iz Buenos Airesa (Foto: Natasha Duić)

Iako sudjeluju u različitim događajima svojih zajednica, njihov je san jednoga dana moći plesati i prenijeti svoju radost i ljubav prema folkloru u domovini svojih predaka.

Mladi ambasadori

Ujedinjeni zajedničkom prošlošću, svi ovi mladi potomci Hrvata na svim kontinentima, postali su najbolji ambasadori naše kulture. Naši su "heroji" zbog ogromnog posla koji odrađuju dan za danom, zbog svoje ustrajnosti i kreativnosti. Heroji su i zato što nisu potpuno svjesni važnosti i vrijednosti njihova rada - oni njeguju i prenose važan dio bogatstva hrvatske kulturne baštine u zemlji u kojoj žive.