Cristian Šprljan s obitelji  (Foto: iz osobnog albuma Liliane Antonello) Cristian Šprljan s obitelji (Foto: iz osobnog albuma Liliane Antonello)

Cristianov otac i djedovi došli su u Argentinu nakon Drugoga svjetskog rata. Podrijetlom iz Dalmacije, usadili su u njemu duh i ljubav prema domovini od malih nogu. Kao i mnogi drugi, Cristian je sudjelovao u društvenim i kulturnim aktivnostima zajednice. "Odrastao je s našim starima", kažu u Cordobi. Uvijek je imao poseban odnos sa starijima, a taj je osjećaj pretvorio u djelo.

Cristian Šprljan završio je studij komunikologije. Tema diplomskog rada bila je "Povijest hrvatskog iseljeništva u Cordobi". Kratka je to povijest Hrvatske te hrvatskih iseljenika u argentinskoj provinciji Cordobi. Oni su stigli u dva migracijska vala te se trajno naselili u toj prekrasnoj pokrajini. Njegov rad nije se zadržao na policama sveučilišne knjižnice, nego je našao svoj put prema široj javnosti. Obavljen je u popularnom iseljeničkom  časopisu  "Studia Croatica".

Zatim je objavljen i u stručnome magazinu "Todo es Historia" koji se izdaje u Argentini i drugim državama  Latinske Amerike. U svojem radu, Šprljan ističe veliki doprinos Hrvata u razvoju pokrajine, od oca Nikole Plantića, profesora Tanodija, profesora Eterovicha, do hrvatskih radnika koji su svojim radom dali velik doprinos razvoju zemlje koja ih je tako velikodušno primila.

Nakon objava rada Cristianu su počele stizati stare fotografije, novinski članci i razni predmeti koje su Hrvati iz Argentine čuvali godinama i koje su njemu dostavili kako ne bi pali u zaborav. Mnogi su prepoznali da će Šprljan  znati kako zaštiti svu tu građu i primjereno je sačuvati za buduće generacije.

Tako se Cristian posvetio organizaciji sajmova i izložbi te istodobno neumorno promicao Hrvatsku mnogobrojnim aktivnostima. Bio je autor izložbe "Povijest Hrvata u Argentini" koja je gostovala u mnogim mjestima u kojima žive hrvatski iseljenici. Izložba je dobila potporu hrvatskoga konzulata u Cordobi.

Cristian je bio također  jedan od sudionika Trećeg iseljeničkog kongresa koji je nedavno održan u Osijeku. Na kongresu je bilo više od 250 sudionika iz desetak zemalja, a prikazano je 150 prezentacija znanstvenika i stručnjaka  u mnogobrojnim područjima. Na forumu na španjolskom jeziku, pod nazivom "Interakcija Hrvata u Južnoj Americi i povratak u Hrvatsku: izazovi i mogućnosti", Hrvati i potomci Hrvata iz različitih dijelova Latinske Amerike predstavili su različite teme. Među njima je  Cristian Šprljan pomoću Skypea govorio o statističkoj analizi hrvatske zajednice u Argentini, rekonstrukciji prošlosti i projekciji budućnosti.

Rad u zajednici

Njegov veliki doprinos u promicanju hrvatske kulture i identiteta ostavio je trag i izvan granica Cordobe i Argentine. Danas Cristian Šprljan nastavlja aktivnosti u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, posebice u radu s mlađim naraštajem.

Njegova nam supruga Liliana kaže: "Cristian je vrlo odan Hrvatskoj, zadivljuje što sve zna i radi". Pritom nam Liliana dodaje kako njihova djeca slijede očev put, čime je osigurana daljnja angažiranost Šprljanovih u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Cordobi.