Dr. Mihovilović Kovačić (Foto: iz obiteljskog albuma) Dr. Mihovilović Kovačić (Foto: iz obiteljskog albuma)

Pedijatar u Magallanesu

Jedan od njih je Jorge Marcos Mihovilović Kovačić, prvi pedijatar u regiji Magallanes, sin Ivana Mihovilovića, rodom iz Brača, i Marije, rodom iz Omiša, koji su se upoznali u Punta Arenasu, gdje su se vjenčali i osnovali vlastitu obitelj.

Jorge je studirao u Punta Arenas i Valparaiso, a po zasluzi njegove majke, odlučio se za Medicinu na Pontificia Universidad Católica de Chile, gdje je diplomirao 1959., a potom specijalizirao Pedijatriju. Radio je u Regionalnoj bolnici Punta Arenas, bio je liječnik Armije i Pomorske bolnice. Godine 1970. imenovan je ravnateljem Regionalne bolnice Punta Arenas.

Čovjek koji ne zaboravlja svoje korijene

Jorge Mihovilović je bio predsjednik Dalmatinskog društva, predsjednik Koordinacionog odbora hrvatskih institucija Magallanes, potpredsjednik športskog kluba Hrvatski Sokol, predsjednik Hrvatskog kluba Punta Arenas i zamjenik urednika „Male novine“ i urednik časopisa za hrvate u Chileu „Hrvati u Magallanesu“.

Zahvaljujući njegovom posredovanju, uspio je pridobiti glasove da i dame mogu biti članice Hrvatskog Kluba, što do tada nije bilo dopušteno. Zahvaljujući tome, žene su počele sudjelovati, uključiti se u aktivnosti kluba i dati svoj vrijedan doprinos.

Tijekom petnaest godina bio je urednik časopisa „Male novine“, koja još uvijek se izdaje, i uključuje teme vezane uz hrvatsku zajednicu i Hrvatsku općenito, te je jedina hrvatska publikacija u regiji Magallanes.

Zajedno sa svojom ženom nekoliko puta posjetio domovinu i susreo svoje rođake, uglavnom s otoka Brača.

U nedavnom intervjuu sa čileanskim novinama "La prensa austral", dr. Mihovilović govori o teškom radu Hrvata u regiji Magallanes, naglašavajući veliki trud preko kojeg su odgojili djecu i dali im mogučnost da postanu profesionalci, uz velikog truda i odricanja.

Liječnik kojeg voli zajednica

U 2016, Mihovilović dobio je plaketu od zajednice 18. rujna tijekom tjedna proslava godišnjice osnivanja tog kvarta. Razlog je njegova velika suradnja u razvoju Zdravstvenog Centra (CESFAM), koji tijekom vremena postao centar s brojnim disciplinama posvećenih promociji i prevenciji u području zdravstva.

Također je dobio odlikovanje Medicinskog fakulteta u Čileu, s čime je postao prvi građanin Magallanesa koji je primio takvo odličje.

U okviru intervjua ističem izraz dr. Mihovilovića: „Pristupim svakom djetetu kao da je moje”, kroz kojeg se odrazi njegov poziv tako plemenite profesije.

Dr. Mihovilović i njegova supruga, Inés Pérez Tapia, ponosni su roditelji šestero djece i djedovi 23 unučadi.