Petar Tomić Herceg (Foto: wikipedia.org) Petar Tomić Herceg (Foto: wikipedia.org)

Spasi bližnjega

Među brodskim osobljem bio je Petar Herceg Tomić koji je uzbunio posadu. Na putu do palube vidio je da je jedna od kotlovnica oštećena, što bi, u slučaju eksplozije, ubrzalo potonuće broda, a život bi izgubili svi koji još nisu bili evakuirani. Petar se vratio u kotlovnicu, isključio je strojeve, spriječio požar i sigurnu smrt svojih prijatelja. No, za njega je bilo kasno. Više nije mogao napustiti kotlovnicu.

U to je vrijeme Petar imao 48 godina. S 20 godina ušao je u američku vojsku. Sin Ante Hercega i Ive, stigao je u Ameriku iz daleke Hercegovine. Tijekom Prvoga svjetskog rata bio je u američkoj vojsci. A poslije se pridružio mornarici kao zapovjednik kotlovničkog postrojenja u brodu USS Utah. I te noći je bio na dužnosti u kotlovnici...

Godinu dana poslije, predsjednik Franklin D. Roosevelt postumno ga je odlikovao Medaljom časti Kongresa Sjedinjenih Država, koja se godinama čuvala u Mornaričkoj akademiji u dvorani Tomich jer nisu uspjeli pronaći nijednog člana obitelji. U svibnju 2006. medalja je predana obitelji u Hrvatskoj, u povodu dolaska zrakoplovnog prijevoznika Enterprise u vojnu luku Split.

Istraživanje prošlosti

80-ih godina prošlog stoljeća prof. Adam Eterovich, predsjednik Rodoslovnog društva Hrvatske bratske zajednice u Sjedinjenim Državama, počeo je istraživati podrijetlo Tomicha. Tijekom temeljite istrage stigao je do Dragutina Hercega, koji je živio na imanju Tomića, u Prologu, te je bio potomak heroja. Dragutin je bio usvojeni sin Tomicheve žene Anice, koja ga  nije pratila u SAD nego je ostala u hercegovačkome kraju. Obitelj spominje Petra Hercega kao nemirnu dušu, željnu pustolovina. S druge strane, njegovi američki kolege opisali su ga kao usamljenu osobu, suzdržanu i posvećenu poslu.

Odličje za hrabrost

Petar Tomić Herceg izgubio je život obavljajući svoju dužnost. Iako je znao da će brod potonuti, ostao je na svojem mjestu sve dok strojevi nisu bili osigurani i dok njegovo osoblje nije bilo izvan opasnosti. Medalja časti dodijeljena mu je "za izvanredno ponašanje u skladu s dužnošću i neustrašivu hrabrost te neobaziranje na vlastitu sigurnost za vrijeme napada na flotu u Pearl Harboru", istaknuo je predsjednik Roosevelt tijekom postumne dodjele  odličja.

U njegovu čast, američka mornarica, USS Tomich, nosila je njegovo ime, također i jedna od mornaričkih dočasničkih škola.