Glas Hrvatske

23:53 / 26.08.2019.

Autor:

Gašenje vatre

Hrvatski vatrogasci (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Hrvatski vatrogasci (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Zabrinuti zbog groznih požara u Amazoniji redovito pratimo vijesti i mnogobrojne priče o junačkim naporima vatrogasaca. Hrvatska, kojoj često prijete požari, posebice tijekom ljetne sezone, ima organizaciju koja okuplja ne samo vatrogasce, nego i vojne, medicinske timove i profesionalce te omogućuje da se u samo nekoliko minuta reagira na području zahvaćenom požarom.

Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci 

U Hrvatskoj postoje profesionalni vatrogasci. Oni nakon srednje škole nastavljaju školovanje i stječu zvanje tehničkog vatrogasca – educiraju se punih 819 sati u različitim institucijama diljem zemlje. Oni koji žele biti dobrovoljni vatrogasci, mogu pristupiti vatrogasnom društvu u mjestu prebivališta i odraditi šest mjeseci prakse nakon čega će morati uspješno završiti 74 sata teoretske i praktične nastave. Na intervencije će moći izaći pošto napune 18 godina. 

Za vatrogasni rad, bilo da je profesionalan ili dobrovoljan, ključan je timski rad, dobra fizička kondicija, dobra senzoričko-motorička koordinacija, dobar sluh, vid i zdrav dišni sustav. 

Neumorni branitelji čovjeka i prirode

Osim mnogobrojnih vatrogasaca koji aktivno sudjeluju u intervencijama na zemlji, ne smijemo zaboraviti ni one koji požare gase iz zraka. Hrvatska ima šest hidroaviona - kanadera, šest zračnih traktora i dva helikoptera. Njima upravljaju muškarci i žene koji se suočavaju sa snažnim  vjetrom, dimom, nepristupačnim terenima te velikim valovima na moru koji otežavaju punjenje spremnika vodom.  Stoga piloti vježbaju u svim vrstama uvjeta.

Sredinom lipnja već su intervenirali u 37 požara te imali 115 sati leta. Kad je potrebno, sudjeluju u gašenju požara u drugim zemljama, kao što je to bio slučaj u Izraelu prošlog svibnja.

Neprekidan san 

U vatrogasnim ekipama nema samo onih koji su savršena zdravlja. Unatoč vlastitim ograničenjima, svatko može dati svoj doprinos. Poput Zvonimira koji je oduvijek želio biti vatrogasac. U dobi od osamnaest godina već je radio u vatrogasnom domu svojega grada, no u prometnoj je nesreći postao invalid. To ga nije spriječilo da radi kao sezonac u operativnom centru Zadarske županije. Pomoću sustavua videokamera uspio je detektirati šesnaest požara. Oni su  poslije uspješno ugašeni. 

Uz sve to, Zvonimir je pokrenuo i Facebook stranicu „Vatrogasci: naši heroji“, na kojoj dijeli raznolike i korisne informacije iz svijeta tih svakodnevnih junaka. 

Kanader (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Kanader (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Naš mali doprinos 

U našoj je zemlji u prosjeku trideset tisuća intervencija na godinu - vatrogasnih intervencija, tehničkih i drugih. Većinu - 95%, uzrokovala je čovjekova aktivnost, a 5% su prirodne katastrofe. Svatko od nas može pridonijeti očuvanju ljudskih života i prirode. Na koji način? Slijedeći jednostavne savjete: ne držati doma lako zapaljive ili eksplozivne tvari; redovito održavati dimnjake, kamine, električne i plinske instalacije; ne bacati cigarete ili šibice, a da ih prvo ne ugasite; posjedovati aparat za gašenje požara... i informirati se o tome kako reagirati u slučaju požara, kako u kući tako i na otvorenome. Tim jednostavnim preventivnim mjerama možete pridonijeti očuvanju okoliša i zaštiti ljudskih života te tako pomoći onima koji sebe nesebično i hrabro izlažu u gašenju požara pod geslom “Vatru gasi, brata spasi”. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!