Fra Juraj Vrančić (Foto: www.ofm.hr) Fra Juraj Vrančić (Foto: www.ofm.hr)

Dvije strasti

Igrati nogomet s prijateljima, na igralištu škole, u ulicama susjedstva ili na trgovima, vrlo je uobičajeno u mnogim zemljama svijeta. Na taj način je Juraj igrao s svojom ekipom, u rodnoj Virovitici, pretvarajući taj sport u svoju strast. Put života doveo ga je do završetka srednjoškolskoga obrazovanja i do zvanja kuhara, nakon čega je odlučio posvetiti ostatak svog života Bogu u franjevačkoj karizmi. Tijekom višegodišnjega boravka u franjevačkom samostanu na riječkome Trsatu, fra Juraj uspio ujediniti svoje dvije strasti: ljubav Božju i ljubav prema nogometu. Učinio je to idejom stvaranja nogometne reprezentacije čiji bi članovi bili beskućnici, ljudi koji žive na marginama društva, a koji su dijelili istu strast.

Reprezentacija u pogonu

Započeli su treninzi. Fra Juraj postao je trener-asistent, kako u tjelesnome, tako i u duhovnom smislu. Ustrajao je na fair playu, bez omalovažavanja, bez psovanja, vrednujući i pobjedu i poraz.

Momčad beskućnika putovala je na Svjetsko nogometno prvenstvo za beskućnike u okviru Svjetskog kupa Zaklade za beskućnike (homelessworldcup.org). Predstavili su Hrvatsku u Milanu i Brazilu. Iako takvo natjecanje ne prate gomile navijača, niti je ono mjesto na kojemu se skupljaju sportski menadžeri, tu se stvaraju prijateljstva, dobiva se prilika osjetiti podršku ekipe i navijača. Osjeća se pripadnost i važnost uloge svakoga kao dijela momčadi.

Učiniti razliku

Fra Juraj, u smeđom habitu i s dresom reprezentacije, privukao je pozornost zbog svoje jednostavnosti i simpatičnosti. Tijekom svojega kratkog života učinio je razliku u životima potrebitih, pružajući im samopouzdanje i priliku da ponovno kroče svojim putem.

U sjećanje na fra Jurja, u ožujku je u gradu Samoboru organiziran nogometni turnir u kojemu je sudjelovalo nekoliko timova fratara, novinara i beskućnika. Tijekom toga događaja održana je dražba s više od 300 majica koje je Juraj prikupio tijekom svog života, a čija su sredstva bila darovana najpotrebitijima.

https://homelessworldcup.org/

http://www.beskucnici.info/

http://www.ofm.hr/jurajvrancic/fra-juraj/