Glas Hrvatske

13:50 / 22.07.2019.

Autor:

Dobre djevojke*

Valovi u Samoboru (Foto: V. Vlaho)

Valovi u Samoboru (Foto: V. Vlaho)

Foto: - / -

Mnogo se pisalo u različitim medijima o dolasku klape Valovi iz Argentine. Žene koje čine tu klapu uglavnom su hrvatskog podrijetla te su ovim posjetom Hrvatskoj ostvarile jedan od svojih najvećih snova: pjevati u zemlji svojih roditelja, djedova i baka, u zemlji koju osjećaju kao svoju.

Klapa se publici predstavila prekrasnim pjesmama u različitim djelovima Lijepe Naše. Sa svakom sljedećom pozornicom na turneji raslo joj je samopouzdanje, pomiješano s emocijama zbog ispunjenog sna o nastupima uz najbolje klape iz domovine i iseljeništva.

"Sada je puno povoljnije i lakše doći negó prije, ali svejedno ostaje ta udaljenost, zato sam posebno uzbuđena. Ovo je poseban osjećaj za nas, družiti se s domaćim klapama u zemlji naših djedova - to se ne može opisati", istaknula je Darija iz klape Valovi za Večernji list. Dodala je da su se nakon nastupa na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu rasplakale od sreće.

Pjevaju glasom, ali i srcem. Osjeća se to u svakoj noti, u svakoj pjesmi, na svakome mjestu. Pjevaju zato što to vole. Pjevaju kako bi izrazile ljubav prema glazbi, ljubav prema hrvatskoj tradiciji koju njeguju od malih nogu. Pjevaju u krugu obitelji, pjevaju u svakoj crkvi koju posjete, punu vjernika ili praznu, u čast Djevice Marije. Pjevaju i prenose mnogo više od onoga što same riječi govore. Svatko tko zna slušati, može osjetiti dio zajedničke prošlosti.

Prije putovanja Stella je u jednom intervjuu rekla da će cijelo to iskustvo biti jako uzbudljivo.

"Sanjam o tome oduvijek, bit ću vrlo uzbuđena. Smatramo da je ovo kao pjevanje u velikim ligama, s velikim umjetnicima, onima koji pjevaju u klapama od samog rođenja. Nastup u Omišu (…) najveća je stvar koja nam se može dogoditi".

Emigracija u kulturnom planu

Iza hrvatske je emigracije povijest iskorjenjivanja, patnji, progona. No, s vremenom se razvilo veliko kulturno, vjersko, povijesno bogatstvo te se ona usmjerila da taj osjećaj prenese potomcima. Žene, koje danas ćine klapu Valovi, oduvijek su bile aktivni dio hrvatske zajednice u Buenos Airesu i to u folklornim skupinama, zborovima, dobrotvornim udrugama. One su žene, majke, odgojiteljice, što nastoje održati živu hrvatsku baštinu i prenijeti je ne samo sljedećim naraštajima nego pružiti i argentinskoj zajednici priliku da se upozna s klapskim pjevanjem.

Hvala za toliko toga

Sada kada su se sve vratile doma, kada su se slegnule emocije, željela bih zahvaliti toj skupini dobrih djevojaka jer su nam dale priliku da budemo dio njihova sna, sna koji se ostvario zaslugom toliko mnogo ljudi, a ponajviše njih samih - u duhu ljubavi prema staroj Domovini.

* Ime CD-a snimljeno u Buenos Airesu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!