Foto: Joza Vrljičak Foto: Joza Vrljičak

Naizgled sušno i pjeskovito zemljište, Punta Ballena s vremenom je preobražena u bogato stanište svjetske flore i to upravo zaslugom čovjeka hrvatskoga podrijetla.

Junak u Río de la Plati

Antonio Lussich rođen je u Montevideu, glavnome gradu Urugvaja, sredinom 19. stoljeća. Njegov otac, Filip Lukšić, rođen je, pak, na otoku Braču, a 1840. stigao je u taj južni latinoamerički grad. Zajedno s bratom Manuelom,  Antonio je osnovao transportnu flotu za putnički i teretni prijevoz koja je bila u funkciji više od 40 godina.

Za Lussicha se nadaleko čulo ponajprije zbog teških spasilačkih pothvata u Rio de la Plati, poznatoj u to doba po velikom prometu i zahtjevnoj plovidbi. Bilo zbog propusta u hidrografskim kartama ili zbog snažnih oluja na tom području, veliki brodovi trpjeli su strašne gubitke posade, putnika i robe.

Lussich je spasio živote mnogih na tim brodovima, ali i robu koja se prevozila njima.  Vijesti o njegovim pothvatima pročule su se sve do Engleske pa mu je  kraljica Viktorija 1892. uručila zlatnu medalju za svoju službu. Ta priča i mnoge druge zabilježene su u knjizi "Famous Shipwrecks" koju je poslije sam napisao.

Pisac i pjesnik i ljubitelj prirode

Od rane mladosti Antonio Lussich bilježio bi svoja iskustva na papiru, a bavio se i gaučkim pjesništvom. Njegova  su djela "Los tres gauchos orientales, "El matrero Luciano Santos", stekla popularnost u mjesnome tisku.

U dobi od 50 godina kupio je u Punta Balleni nekoliko hektara zemlje koja se naizgled činila suhom i neplodnom. Ondje je sagradio veliku kuću do koje se teško moglo doći, i to najprije brodom, a zatim kolima. U to doba jedina prirodna vegetacija bili su korov i pokoji pašnjak s nekoliko stabala specifičnih za to podneblje. Suprotno mišljenju uglednih botaničara, Antonijeva supruga Angela zasadila je drveće na zapadnoj strani Punta Ballene, i ono  je izraslo s raskošnim krošnjama, suprotstavljajući se jakim vjetrovima.

Foto: Joza Vrljičak

Antonio je sa skupinom muškaraca obradio zemlju te posadio borove i eukaliptuse na mjesta koja su najbliža moru, stvarajući zaštitnu barijeru od vjetra. U srcu zemlje, Sierra de la Ballene, posadio je najvrednije i najraznolikije vrste koje je sam donio, ili nabavio uz pomoć kapetana koje je upoznao tijekom godina.

Uz puno truda, biljke su se prilagodile i razmnožile, pretvarajući to područje u jedno od najznačajnijih šumskih rezervata u svijetu. Danas ima 370 stranih i 60 izvornih vrsta, mjesto je suživota japanskih, meksičkih i jeruzalemskih borova, libanonskih i himalajskih cedrova, južnoafričkoga srebrnog stabla i indijskog presličnjaka, i još mnogo drugih iz cijeloga svijeta.

Danas se njegovu remek-djelu mnogi dive i posjećuju ga, ponos je Urugvajaca, a posebice tamošnje hrvatske zajednice. Njegov stari dom  postao je muzej u kojem se čuvaju Antoniove osobne stvari, fotografije, pisma, dokumenti, knjige ...

Veleposlanstvo Republike Hrvatske postavilo je u veljači 1997. ploču na kojoj piše: "U čast stogodišnjice Arboretuma Lussich i njegova osnivača Don Antonia Lussicha, dostojanstvenog potomka hrvatskog naroda". Taj prekrasni arboretum pogledajte na Youtubeu "Los croatas de Uruguay – Arboretum Lussich – Punta Ballena", rad Studie Croatice.