Sestra Lukrecija Mamić (Foto: Glas Koncila/PIXSELL) Sestra Lukrecija Mamić (Foto: Glas Koncila/PIXSELL)

Poziv na misionarski život

Sestra Lukrecija Mamić iz Reda Sestara Sluge Milosrđa ubijena je u Burundiju u studenome 2011. Ubojice su bila dvojca mladića, u dobi od 20 i 24 godine, koji su željeli opljačkati samostan u Kirembi . “Što još želiš? Dali smo vam sve” – rekla je Lukrecija. Trenutak poslije, predala im je život. Imala je 63 godine. Još je jedna sestra teško ranjena, a jedan je volonter iz misije ubijen.

Lukrecija je bila zadužena za biskupsku bolnicu u Burundiju, za centar za pothranjenost i za pacijente s AIDS-om. Posvetila je vrijeme  i poučavanju hranjenja djece i održavanju higijene unutar obitelji, posjećivanju najsiromašnjih u njihovim domovima i u školama na tome području. Također ih je podučavala u šivanju, dajući im tako neki zanat.

Jedna od njezinih sestara, Kazimira, spomenula je: “Uvijek je bila na putu, uvijek je hodala po tim selima, po tim prašumama. Ona je to silno voljela. Rekla sam joj da je vrijeme za povratak u Europu, da je već u godinama; ali je ona odgovorila kako još ima puno posla, puno potrebitih ljudi, i da ne razmišlja o povratku”.  

Prije Burundija Lukrecija je bila u Ekvadoru gdje je 1984. godine stigla zajedno s dvjema redovnicama, odgovarajući na poziv mons. Marija Ruiza. U Latacungi i Paloquemadu vodile su brigu o teškim bolesnicima te o evangelizaciji tamošnjeg stanovništva.

Tijekom vremena koje je provela u Africi sestra Lukrecija pokušala je učiniti sve što može da  olakša stvarnost u Burundiju. U jednom pismu opisala je da, unatoč velikoj želji za školovanjem, djeca i mladi moraju uložiti velike napore radeći tijekom praznika. Također spominje manjak knjiga, elekrične energije, rad žena na polju dok nose dojenčad na leđima. Spominje i ozbiljan nedostatak hrane te obitelji koje jedva imaju za jedan dnevni obrok… I usprkos svim poteškoćama, ljudi su sretni, i slave Boga plešući, pjevajući i moleći se, osobito nedjeljom.

Za bolji život

Sestra Lukrecija Mamić rođena je u Tomislavgradu, u Bosni i Hercegovini, u velikoj obitelji. Imala je osmero braće, jedan od njih je svećenik i do odlaska u mirovinu radio je s hrvatskim iseljenicima u Belgiji. Lukrecija je bila medicinska sestra i završila studije u Isusovačkom institutu Teologije u Zagrebu. U Splitu je 1976. položila  viječne zavjete. Radila je u mnogim zajednicama u Hrvatskoj, do odlaska u Ekvador, a potom u Burundi.

Raditi u takvim nesigurnim uvjetima, a opet sve činiti iskrenom radošću - nema drugog objašnjenja nego duboka ljubav prema bližnjemu. U svijetu, našem svijetu, koji sve više ističe individualizam, možda nas život i rad sestre Lukrecije može nadahnuti da budemo promicatelji velikodušnijeg društva, u našem okružju, na dobrobit svih nas.