Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Danas svi znamo za njega. Njegovi mladi roditelji pokazali su što je sve roditelj spreman učiniti za svoje dijete. Zbog iznimne ljubavi prema njemu, mobilizirali su civilne, vjerske i zdravstvene organizacije, ne samo iz njihove države nego iz cijeloga svijeta. Alfiejev je otac došao čak i do Pape Franje, koji ga je podržao u borbi za zdravlje njegovog sina.

Bezuvjetna ljubav

Slučaj Alfieja i njegovih roditelja nije jedinstven, iako je jedan od rijetkih slučajeva koji je generirao toliku medijsku pozornost. No, to je dobar primjer koji pokazuje dokle može doći ljubav roditelja prema svome djetetu i koliko toga može učiniti.

Ako obratimo malo pažnje, možemo vidjeti oko sebe puno boraca u sličnim uvjetima. U zajednici u kojoj živim, obitelj u kojoj jedan od članova ima neku vrstu psihičke poteškoće, dokazala je ne samo vrijednost njegovih roditelja, već koliko se duboko može voljeti i stalno raditi na integraciji ove mlade osobe u društvu, usprkos njegovim poteškoćama. Otkrijete da, unatoč njegovoj poteškoći, prenosi zaraznu radost, želju za sudjelovanjem, druženjem, a obiteljsko okruženje mu omogućuje da učini najviše od sebe i da se uključi u svakodnevni život, u krugu obitelji i u krugu zajednice. Naporan posao, ali poučan za svakoga tko dođe u dodir sa ovakvom situacijom. Situacija koja bi predstavila izazov i iscrpila čak i najboljeg među roditeljima. Međutim, njegovi roditelji ne izgledaju iscrpljeni, frustrirani. Naprotiv, oni zrače spokoj, sklad, iako su sasvim sigurno prošli teška vremena i razdoblja velikih izazova, oni prenose veliku ljubav koja se preslikava na njihovo obiteljsko okruženje i ogromnu predanost prema tom sinu i njegovoj braći.

Mnoštvo je situacija oko nas u kojima roditelji ne odustaju. Možda se poistovjećuješ s onima koji pomažu djeci sa školskim zadaćama, s njihovom boljom integracijom u grupi, ili onima koji im pomažu da se suoče sa situacijama nasilja u njihovoj sredini, situacijama diskriminacije, da savladaju same sebe u sportu, da nadmaše vlastita očekivanja ...

Nova perspektiva

Pravo na život je univerzalno. Bilo da smo zdravi ili bolesni, svi možemo dati najbolje od sebe kako bismo poboljšali naše okruženje. Čak i kada smo bolesni, dajemo drugima mogućnost da pomognu, da služe, da prate.

Uloga roditelja uključuje braniti prava naše djece jer to ne mogu učiniti sami. Biti roditelj nam daje potpuno drugačiji pogled na život, mijenja našu perspektivu. To nas čini hrabrima. Kao što su bili Alfiejevi roditelji koji su nam dali velik primjer onoga što je roditelj sposoban učiniti za svoju djecu.