Fra Vjeko Ćurić, u Ruandi (Foto: www.vjeko-rwanda.info) Fra Vjeko Ćurić, u Ruandi (Foto: www.vjeko-rwanda.info)

Putovanje jednim smjerom

Jedanaest godina prije tog rata, hrvatski franjevački svećenik Vjeko Ćurić, rodom iz Bosne i Hercegovine, stigao je u tu afričku zemlju. Ondje je osnovao samostan, u selu Kivumu, da se posveti potrebitima. Naučio je jezik, Kinyarwanda, i motivirao ljude da se zaposle. Poticao ih je da se bave obrtima i pomagao im otvoriti male trgovine.

Kada je nestašica hrane postala neizdrživa, nije se ustručavao putovati u susjednu zemlju Burundi kako bi dostavio hranu za ljude koji su živjeli u izbjegličkim logorima i koji su bili na meti neprijatelja. Crkva, škola, ambulanta - također su bile utočište mnogim obiteljima.

Uz gradnju crkve, u Kivumu je utemeljio kompleks sa župnim uredom, velikom dvoranom, domom zdravlja i samostanom za redovnice s novicijatom. San mu je bio sagraditi školu ...

Njegova zadaća nije tu završila. Vozilom, koje je darovala organizacija Catholic Relief Services, prevozio je članove organizacije diljem zemlje, pratio i kardinala Rogera Etchegaraya, predsjednika Papinskog vijeća pravde i mira u Rimu, Papina izaslanika, koji je pokušavao zaustaviti pokolj. Mnogo je puta znao skriti ljude u vozilu kako bi ih izbavio iz zemlje. On je bio jedini bijelac koji je ostao u Ruandi tijekom masakra i spasio tisuće života, riskirajući vlastiti.

Mnogi su izbjeglice preživjeli zaslugom toga čovjeka koji im je pružao hranu, vodu, ogrjev i najnužnije potrepštine. Posjećivao je svaku kuću i prevozio ranjenike u bolnicu u Kabgayiju.

Oni koji su ga poznavali kažu da su ga župljani jako voljeli, a činjenica da je ostao s njima čak i kada je pokolj počeo, učinila ih je njemu vječno zahvalnima. Otac Vjeko promicao je mir i jedinstvo i nije prestao osuđivati nasilje. Zbog toga su mu često prijetili smrću. U svojim propovijedima uvijek je molio ljude da ne sudjeluju u nasilnim djelima.

U čast fra Vjeke

Fra Vjeko je godine 1998. ubijen u Kigali. Pokopan je u župnoj crkvi koju je sam sagradio. U njegovu čast je sagrađen centar za obrazovanje mladih pod imenom Fra Vjeko; ondje se nude tečajevi stolarije, gradnje i šivanja. Trenutačno redovnik Ivica Perić iz Bosne i Hercegovine upravlja župom i obrazovnim centrom, nastavljajući rad onoga kojeg se naziva "Afričkim Schindlerom".

www.vjeko-rwanda.info