Glas Hrvatske

16:10 / 01.05.2018.

Autor:

Zvijezda iz Stuttgarta

Mercedes (Foto: www.pexels.com)

Mercedes (Foto: www.pexels.com)

Foto: - / Pexels

Prije nekoliko dana posjetio sam Zagreb Auto show na Zagrebačkom velesajmu, na kojem su predstavljeni najnoviji trendovi iz automobilskog svijeta. Budući da sam rođen i odrastao u Stuttgartu, središtu automobilske industrije u Njemačkoj, Mercedes nije strani pojam za mene - nego je bio dio moje svakodnevne kulture.

Najdraže dijete Nijemaca

Automobilska industrija jedna je od najvećih i najsnažnijih industrija u Njemačkoj, a svatko u svijetu prepoznaje i povezuje Njemačku s automobilskom industrijom i brendovima poput Mercedesa, BMW-a i itd. Nijemcima je jednostavno automobil najdraže dijete.

Stuttgart - domovina automobila

Već sam od malih nogu nekako bio povezan sa zvijezdom iz Stuttgarta. Bio sam još u pelenama kad su me slikali na haubi Mercedesa S-klase iz 80-tih godina. Budući da je to glavno sjedište multinacionalne kompanije s dugogodišnjom tradicijom  u proizvodnji automobila, ne čudi da svaki drugi čovjek u Stuttgartu vozi Mercedes, pogotovo Hrvati u tom dijelu Njemačke. Tako je zvijezda iz Stuttgarta jednostavno bila dio moje svakodnevne kulture.

Mercedes (Foto: www.pexels.com)

Mercedes (Foto: www.pexels.com)

Foto: - / Pexels

Imotski i Mercedes

No, u hrvatskome gradu Imotskom Mercedesi imaju posebno mjesto - već se i u Njemačkoj govori da Imotski prema broju stanovnika ima najviše registriranih Mercedesa. Razlog tom fenomenu jest odnos između Imotskog i Njemačke.

Stara ljubav ne hrđa

Mnogi muškarci trbuhom za kruhom otišli su kao strani radnici u Njemačku, a mnogo njih u Stuttgart. Uz veliku marljivost i rad u tuđini, htjeli su stvoriti nešto u životu, ostvariti san. Da bi pokazali kako su uspjeli, kupovali su Mercedes. Za Imoćane Mercedes je više nego automobil kojim pokazuju duboku povezanost s Njemačkom. Stoga su Imoćani odlučili da simbol njihova grad bude upravo - Mercedes.

Mercedes (Foto: www.pexels.com)

Mercedes (Foto: www.pexels.com)

Foto: - / Pexels

Dom u Njemačkoj

Iako sam iz Stuttgarta, nikada ne bih razmišljao o kupnji Mercedesa. Sad se možda čitatelji pitaju - ako sam već iz te pokrajine, zašto ne? Na to pitanje mogu samo odgovoriti da ne znam. Možda to ima veze s činjenicom da je zvijezda iz Stuttgarta dugo bila dio moje svakodnevne kulture. No, Mercedes i njegov znak uvijek će me podsjećati na moj dom u Njemačkoj, na grad Stuttgart.

Tonči Petrić radi na Hrvatskome radiju HRT-a kao novinar za njemački program Glasa Hrvatske. Živi već godinu dana u Zagrebu i izvještava u blogu o svojim iskustvima u Hrvatskoj.

 

Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!