Glas Hrvatske

18:34 / 07.08.2018.

Autor: GH

Svjetski prvaci srca

Hrvatska nakon pobjede protiv Englenske (Foto: Hrvatski Nogometni Savez HNS)

Hrvatska nakon pobjede protiv Englenske (Foto: Hrvatski Nogometni Savez HNS)

Foto: - / -

Prošlo je mjesec dana od Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji i pitam se što je sve ostalo od njega. Očito više na duži rok nego što mislimo, možda i više nego da smo u finalu pobjedili Francusku i osvojili svjetsko prvenstvo.

2. mjesto

Jedan poznatnik iz Njemačke rekao mi je da Hrvatska ne bi trebala težiti tomu da bude na drugome mjestu na Svjetskome nogometnom prvenstvu. Često sam se pitao kakav je taj osjećaj - biti drugi na nekom tako velikom sportskog događaju. Nakon izgubljenog finala protiv Francuske spoznao sam kakav je osjećaj, moram biti iskren - nije baš lijep, ali mislim da nas to ne bi trebalo opterećivati. Da i drugi ljudi ili mediji tako razmišlaju, vidljivo je u sljedećem članku na web stranici portala yahoo.de, zbog čega sam se i odlučio pisati blog o ovoj temi.

Navijači u Moskvi na dan finala nogometnog svjetskog prvenstva (Foto: HRT)

Navijači u Moskvi na dan finala nogometnog svjetskog prvenstva (Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Cijeli svijet je za Hrvatsku

Poljski turisti bili su oduševljeni hrvatskim nogometom, a čak su i mnogi iz Njemačke, nakon ranog poraza, navijali za Hrvatsku. Mnogi moji prijatelji i poznanici iz Brazila, Kolumbije ili čak s Novoga Zelanda pisali su mi i čestitali na uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Željeli su da Hrvatska bude prva! Čak i stranci iz malih zemalja, s Bliskog istoka ili iz Maroka pisali su oduševljeno na Facebook ili Twitter profilima Luke Modrića i drugih hrvatskih nogometaša uime malih naroda o hrvatskoj pobjedi. Komentar jedne prijateljice iz Italije bio je da cijeli svijet navija za Hrvatsku te je poželjela pobjedu našoj zemlji.

Eiffelov toranj u crvenim-bijelim bojama

Da smo na neki način osvojili i Francusku, pokazuje činjenica da je francuski predsjednik Emmanuel Macron naložio da nakon poraza protiv Francuske Eiffelov toranj, simbol grada Pariza i Francuske, treba obojiti u prepoznatljive hrvatske boje crveno-bijelih  kvadrata. Čak su mi i mnogi Francuzi koje sam upoznao te večeri u  Zagrebu rekli  da je Hrvatska igrala bolje. Čini se da smo osvojili čak i francuska srca.

Eiffelov toranj nakon izgubljenog finala protiv Francuske (Foto: Tonči Petrić/ Glas Hrvatske)

Eiffelov toranj nakon izgubljenog finala protiv Francuske (Foto: Tonči Petrić/ Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Najbolji marketing za našu zemlju

U nogometu može biti samo jedan pobjednik. Možda će postignuće 2. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izblijediti nakon nekog vremena, dok svjetski prvak zauvijek ostaje upisan u povijest. Ali mislim da mnogima u svijetu Hrvatska ostaje u dobrom sjećanju još jako dugo poslije Svjetskog prvenstva. Možda smo baš zbog toga što smo na drugome mjestu i što nismo osvojili prvo, postali svjetskih prvaci srca. Unatoč srebrnoj medalji i drugome mjestu, mislim da smo kao mala zemlja osvojili mnoge pristaše i navijače diljem svijeta te pronijeli glas o Lijepoj Našoj. Hvala Luka Modriću i ostalim nogometašima hrvatske reprezentacije koji su to omogućili!

Doček nogometne reprezentacije u Zagrebu (Foto. Tonči Petrić / Glas Hrvatske)

Doček nogometne reprezentacije u Zagrebu (Foto. Tonči Petrić / Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

 

Tonči Petrić radi na Hrvatskome radiju HRT-a kao novinar za njemački program Glasa Hrvatske. Živi već godinu dana u Zagrebu i izvještava u blogu o svojim iskustvima u Hrvatskoj.

Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!