Glas Hrvatske

16:19 / 03.07.2018.

Autor:

Sretno, Vatreni!

(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Svjetsko prvenstvo u nogometu traje i posvuda, u Njemačkoj kao i u Hrvatskoj, vlada nogometna groznica. Tema broj jedan među Hrvatima je - hrvatska reprezentacija.

Međunarodna atmosfera

Sa svjetskom prvenstvom u nogometu počinje razdoblje koje je obilježeno ispijanjem piva u dobrom društvu i navijanjem za svoju reprezentaciju. Gotovo svakoga dana, duže od mjesec dana, uživo se prenose utakmice. Ljubitelji nogometa planiraju i dogovaraju se za gledanje utakmica. Ove godine prvi put doživljavam nogometno prvenstvo u Hrvatskoj, a ne kao obično u Stuttgartu.  Pritom se u Zagrebu osjećam više međunarodno nego u Njemačkoj. Ja, Hrvat iz Njemačke, sjedim u Zagrebu za stolom s ljudima iz Argentine, Španjolske ili Poljske i gledam utakmicu hrvatske reprezentacije protiv nigerijske u Rusiji. Tako nije bilo u Njemačkoj: ondje sam sa zemljacima Hrvatima išao u hrvatski kafić opuštajući se u domaćoj navijačkoj atmosferi.

Kockasta crveno-bijela atmosfera

Nogomet povezuje i spaja ljude. Mjesec dana u Hrvatskoj, Njemačkoj ili manje više u cijelome svijetu ljudi se upuštaju u nogomet. Tako i ja, prije u Njemačkoj sada u Hrvatskoj. Pripremim navijački šal i kapu, uzmem narukvice i zviždaljke, sve naravno u kockasto crveno-bijelom izdanju. Uputim se, odjeven u majicu bivšega igrača Mladena Petrića (koji nosi isto prezime kao ja), do zagrebačkoga glavnog trga.

Snimak atmosfere na Trgu bana Josipa Jelačića nakon pobjede nad Nigerijom:

Ali moram priznati da mi istodobno nedostaju zabave i navijačka atmosfera u mojem rodnom gradu Stuttgartu. Ondje se nakon pobjede u središtu grada, ispred kafića Topas, na autocesti Theodor-Heuss, slavi ludo. Bengalke se pale, petarde se bacaju, automobili ukrašeni crvenim-bijelim kvadratićima pojavljuju se i trube, cijela autocesta u crvenim-bijelim bojama - slobodno se može reći da vlada opsadno stanje u središtu Stuttgarta!

Snimak atmosfere u Stuttgartu nakon pobjede nad Argentinom:

 

Atmosfera može izmaknuti kontroli

Sjećam se točno onog trenutka kad je Hrvatska u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj nesretno primila gol za 1:1 u zadnjoj minuti produžetka, a zatim u jedanaestercima izgubila protiv Turske. Joooj, koja je to drama bila! Hrvatski navijači počeli su bacati staklene boce, pa i na drugu stranu autoceste Theodor-Heuss, gdje su turski navijači gledali utakmicu i slavili pobjedu nad Hrvatima. Prekipjelo je turskim navijačima i njihov odgovor nije se dugo čekao. Oni su počeli bacati boce pa tako i nije prošlo dugo do prvih ozljeda. Njemački policajci imali su pune ruke posla. Policijska vozila, kamere, psi pa čak, vjerovati ili ne - konji bili su im potrebni da smire situaciju i zaustave nered. Neki su navijači ozlijeđni, neki su uhićeni, uglavnom Hrvati potjerani i progonjeni. Naravno da nije bilo zabavno gledati, pogotovo kad je zbrka bila na vrhuncu. No, bilo je to iskustvo koje je valjalo proživjeti.

Takvih trenutaka nema tu u Zagrebu; na Trgu se može lijepo i dobro proslaviti uspjeh. Srećom mirnije, bez ozljeda i bez štete.

Želim hrvatskoj momčadi najveći mogući uspjeh na ovom svjetskom prvenstvu. Kvalitetu imamo, nakon 1998. trebali bismo opet zauzeti najmanje treće mjesto, a možemo i više. Tko zna… Sretno, Vatreni!

 

Tonči Petrić radi na Hrvatskome radiju HRT-a kao novinar za njemački program Glasa Hrvatske. Živi već godinu dana u Zagrebu i izvještava u blogu o svojim iskustvima u Hrvatskoj.

Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!