Glas Hrvatske

22:58 / 17.10.2021.

Autor:

Zaustavite zemlju, silazim!

Autor u radijskoj režiji

Autor u radijskoj režiji

Foto: osobna arhiva / -

Prije točno 13 dana, na gotovo dvanaest sati bili su ugašeni Facebook, Instagram i komunikativna mreža WhatsApp. Pomalo me sram priznati ali zbog te situacije osjećao sam se kao da me netko prisilno bosonogog potjerao na ulicu. Nešto je nedostajalo, osjećao sam se nepotpuno i hendikepirano. E sad zamislite kako se tek osjećao jedan prosječni milenijski mladi čovjek koji je gotovo od pupčane vrpce vezan uz navedene aplikacije.

Sjećate li se što je Y2K? Bila je to moguća kompjuterska prijetnja koja se svojedobno nadvila nad funkcioniranjem cijele zemaljske kugle. Prelazeći u novi milenij, kompjuterski programi susreli su dotad neviđeni problem, što će biti kada se 1900-ta napokon promjeni u 2000-tu? U panici su bili dionički sustavi, banke, aerodromi, uostalom devedesete su bile godine koje su etabliranje kompjuterskog sustava do kraja usadile u naše egzistiranje, te iako se o tom problemu prvi puta razgovaralo još 1958. godine, nekako se činilo da je Globus bio zatečen ovom situacijom. Milenijski bug, kako su mu još tepali, nije ipak donio nikakve probleme, ali je pokazao koliko postajemo ovisni o nečemu, i koliko nas ta ovisnost, uostalom kao i sve druge, čine slabim. Tadašnji predsjednik Sjedinjenih država, Bill Clinton je ovu Y2K situaciju nazvao prvim izazovom novog stoljeća, a sjetimo se koliko je tehnika napredovala od te njegove poznate izjave. Facebook je pokrenuo revoluciju 2005., da bi nam pametni telefoni 2008. promijenili način života, neću reći zauvijek, ali ljudske navike nakon pojave tog “monstruma” svakako više nisu iste. Ekspanzija korištenja kompjutera i mobitela tijekom devedesetih godina donijela je bojazan kako će tehnika zamijeniti ljude koji će ostajati bez posla, no tehnika je samo ubrzala protok informacija te time povećala i obim posla, što je logično tim slijedom naše živote ubacilo u petu brzinu iz koje ne izlazimo ni dan danas.


Robujemo li onda tehnici? Ako je njena ekspanzija oduzela slobodno vrijeme, vrijeme provedeno s obitelji, vrijeme za knjigu ili izlazak, nije li to svojevrsno porobljavanje? Naravno, veći posao donosi profitabilniju zaradu pa potom i veće potrošačke mogućnosti, ali ako nemamo vremena za svoj život, da li to onda ima smisla? Zvučim kao grumpy i kao ostarjeli hipik, ali mislim da nisam daleko od srži.


Zapis na vinilu je još uvijek najtrajniji zapis. Većina od nas fotografije i dokumente pohranjuje na Facebook, u kompjuter, na hard disc…


Prije dvadesetak godina za pohranjivanje smo često koristili CD kao medij. Pokušajte danas koristiti svoju CD arhivu, najvjerojatnije će vam prilično toga biti prazno i beskorisno. Danas većinu podataka šaljemo na iCloud ili nešto slično, ali što će se dogoditi jednom kad se sustav sruši, hakira ili se samo ugasi? Netko tko će doći za sto ili tisuću godina, što će pronaći od naše ovomilenijske civilizacije? Gomilu starog željeza, neće prepoznati ni modu, ni navike, neće moći otkriti kulturu ovog milenija, iako s ovim zadnjim neće puno propustiti. Na osobnoj razini, što će od nas naći naši unuci ako poginu svi ti cloudovi i slični oblaci? Naši roditelji ostavili su nam fotografije, ploče, knjige… E da, tu su i e-knjige, novine kojih više gotovo da nema, samo portali… Možda ovo civilizacijsko razdoblje nije bolje ni zaslužilo…


Čitam neki dan kako je prva cyber žena (čitaj robot), koja već posjeduje državljanstvo, zatražila pravo da postane majka?!! Stvarno nam život sve više podsjeća na niskobudžetne američke SF filmove iz osamdesetih, uskoro ćemo se dijeliti na prave i limene ljude. Iskreno se nadam kako se nećemo početi i križati s cyber “ljudima”.


Da ne bi netko krivo shvatio, tehnika ima toliko divnih mogućnosti i prednosti, ali zvijer treba uhvatiti za rogove.


Bitan je čovjek. Preživljavanje čovječanstva, očuvanje bitka i egzistencija vrste. Za to je potrebna toplina, socijalizacija bez željeza, razumijevanje i empatija. Iako će vam se ovaj tekst činiti sumornim, htio sam skrenuti pažnju na suludi ritam koji nam je nametnut. Kako se kroz povijest pokazalo da se ciklički krugovi otvaraju i zatvaraju, tako će i ovo limeno doba jednom pasti u drugi plan, a sustav vrijednosti će se promijeniti u homo sapiens korist. A dotad, uživajte u svakom koraku vašeg djeteta, u svakom udarcu kiše o vaš prozor, u svakom jutru koje vam daje mogućnost da budete bolji, te u svakoj pjesmi koja će vam vratiti neka draga sjećanja i donijeti toplinu, carpe diem!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!