Glas Hrvatske

08:08 / 27.06.2021.

Autor:

Zašto su danas djevojke ljute

Autor u klubu Pepermint

Autor u klubu Pepermint

Foto: R. Mareković / ustupljena fotografija

Nisam najveći svjetski putnik, ali uz malo sreće tijekom godina uspio sam vidjeti tri kontinenta. Horoskopski sam lociran kao Vaga, a kažu da su vage estete pa onda imajte povjerenja u moju prosudbu koja kaže kako Hrvatice stvarno jesu prekrasne žene i da im malo pripadnica slabijeg spola na našem napaćenom Globusu može parirati. Ali zašto su onda djevojke u Lijepoj našoj ljute?

Možda bi se netko zapitao otkud mi pravo sad već u zrelijim godinama tako nešto konstatirati, ali s obzirom na to da me posao još uvijek izlaže raznolikoj publici, kako na DJ-iranju tako i na nastupima, svjedok sam mnogih čudnovatih stavova te socijalizacija koje to u stvari nisu. Već godinama slušam žene koje se žale kako muškarci ne prilaze… Drage moje dame, moram vam kao muškarac napisati kako stvari nisu jednostavne. Mi smo mali i ponosan narod, ali to što smo malobrojni, često stvara u nas obrambeni mehanizam koji nas tjera da budemo glasniji, vatreniji ali i nedostupniji. Potreba da pokažemo kako nismo mali u stvari skriva nesigurnost, koja je normalna s obzirom na našu povijest te veličinu, a takve stvari se manifestiraju i na ženskom ponašanju. Nisam nikada bio u južnoj Americi gdje postoji kult lijepih žena, ali u zemljama kroz koje sam putovao, nikada, ali baš nikada nisam susreo tijekom jutarnjeg izlaska ili na subotnjim dnevnim špicama ženu u punoj opremi; šminka za izlaske, večernja haljina i visoke pete. Ne, dok je u europskim zemljama to gotovo neprimjereno i neukusno, kod nas je gotovo pravilo. Da li je i to potreba malog ptića za velikim kričem?


Unatrag dvadesetak godina u nas, pisani pa danas i internet mediji su gotovo postali žutiji od žumanjka, suluda borba za svaki klik dovela je do podilaženja najnižim strastima pa su tako u medijima profitirale kontroverzne figure koje se najčešće nazivaju poduzetnicima, dok su djevojke koje se uklapaju u te priče, nazvane starletama. Taj lažni i sumnjivi glamur počeo je postavljati standarde koje je teško pratiti prosječnoj djevojci te joj taj isti “glamur” također servira ne baš preporučljive moralne vrijednosti. Idiomi prestiža u društvu danas su veliki automobil i skupa boca na stolu u kafiću. Gdje je sadržaj? Duhovna hrana? Nijedan ljudski organizam se još nije zasitio hranom i pićem… Osim privremeno…


Posebnu ulogu u ovoj priči imaju i mreže poput Instagrama, Facebooka ili Tindera. Sjedeći u kući žene dobivaju nevjerojatnu pažnju sa svih strana Globusa, ego lažno i neprimjereno raste, a vjerojatno taj osjećaj prividno širokog izbora se može usporediti s osjećajem djeteta koje se tijekom noći našlo zaključano u slastičarni. Ostajući samo u praznoj slastičarni, dijete od silnog izbora gubi fokus, ne znajući kud krenuti, ali taj pretjeran izbor na kraju radi samo probleme te nijedan kolač nije kušan i guštan kako treba. Ali, iako sve više živimo virtualno, još uvijek za vezu, brak ili dijete treba sresti, upoznati i pogledati muškarca u oči.


Zbir svih ovih situacija stvara nepremostive probleme jednom prosječnom muškarcu kojem tata nije kupio veliki crni auto i poklonio mu gold karticu. Takva gospoda su ipak manjina. I muškarci vide što se servira te što se traži; mladić s prosječnom plaćom mora dobro razmisliti i prebrojiti tijekom izlaska do koje mjere smije trošiti, i onda ako još naiđe na hladno odbojno lice koje se čini nezainteresirano, neće smoći hrabrosti učiniti prvi socijalni kontakt.


Bez obzira na sve ove nedaće i probleme, vrlo često kad se probije taj prvi oklop, kad ta maska sagrađena od materijala nesigurnosti padne, komunikacija je moguća, dapače, mi smo ipak južnjaci, topao smo te strastven narod, zna biti opuštena i više nego ugodna. Muškarci, ne dajte da vas internetsko zlatno tele odvaja od života, imate samo jedan i živite ga hrabro, a ženama bih poručio da upute koji osmijeh više, pa će i protočnost prilaženja biti puno poželjnija od one trenutne na koju sam toliko prigovora čuo.


Respektirajte i pazite jedni druge te uživajte u ljetnim praznicima, aloha!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!