Glas Hrvatske

15:33 / 26.06.2022.

Autor:

Zašto gledati novi film o Elvisu?

Film o Elvisu

Film o Elvisu

Foto: Robert Mareković / Robert Mareković

Hrvati su oduvijek bili brana, donja granica europske civilizacije, izranjavani štit kontinentalne kolijevke, štit koji je čuvao te gotovo imaginarne granice. Mi smo bili ti koji smo spašavali europske prijestolnice poput Beča, i povijesno gledano, ponosni smo na tu ulogu. 

Ne volim dijeliti ljude po religijama, bojama kože i političkim opredjeljenjima. Imam najprimitivniju podjelu ljudi, za mene postoje samo dobri i loši zemljani. Poštujem različitosti ukusa, ali sam ponosan na kulturu i povijest Zagreba te Hrvatske. Iako je Lijepa naša uvijek bila na marginama Europe, lokacijski pa i politički, oduvijek smo bili dijelom Starog kontinenta. Renesansa, barok, opere, kazališta, jazz, rock and roll, to je naša baza pa i ostavština. Dio smo zapadne civilizacije, tako sam odgajan, takav moralni sustav mi je ugrađen, takvi socijalni odnosi su mi prirodni i normalni. Pridržati kaput, vrata ili pripaliti cigaretu, to je bonton uz koji sam odrastao, bonton koji je dijelom tog civilizacijskog i kulturnog koda o kojemu govorim. Još jednom, ne osuđujem različitosti, nego bih želio da Zagreb ostane u Europi gdje i pripada. Poznati, a danas već pokojni srpski novinar Aleksandar Tijanić je rekao: “Turbofolk je najveća bomba koju smo bacili na Hrvatsku, uništit će hrvatsku kulturu i zatrovati hrvatsku mladež.”. Zvuči radikalno, ali i jest radikalno. Da se razumijemo, ovo nema veze s nikakvim nacionalizmima u negativnom kontekstu, Beograd je dao toliko dobrih rock bandova te kvalitetnih filmova, ali ovaj citat je podcijenio koliko taj turbofolk uništava i srpsku kulturu.


Prijeratne migracije dovodile su u Zagreb ljude trbuhom za kruhom te na fakultete. Te manje migracije dovodile su pojedince koji su se kao jedinke prilagođavali Zagrebu i njegovom ritmu, po sistemu kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin. Tijekom rata migracije su počele biti masivne, a u toj masovnosti stizale su i navike, sada velikih grupa koje su zadržavale navike iz svojih, vrlo često ruralnih sredina. I tako je Metropola počela gubiti svoj identitet. “Pomoglo” je to što je kultura ostala bez financijskih olakšica tijekom devedesetih, nestala je emisija Hit Depo koja je podržavala svjetske pop trendove, stigao je radio s nacionalnom frekvencijom čija je čista intencija bila zaobići urbano, stigle su i privatne televizije koje nisu filtrirale informacije (ne cenzurirale, filtrirale) te je ubrzo sve počelo odlaziti u potpuno neželjenom smjeru. Izlazeći iz Jugoslavije, nadali smo se da ćemo se riješiti utjecaja koji dolaze s Dalekog istoka, jer to nikada nije bila gradska baština, nažalost, danas je to sveprisutno u mjeri kakvu Zagreb i Hrvatska kao dio Jugoslavije nisu poznavali.


Zašto je to bitno? Zato što narod bez jezika i kulture ne postoji. Nisu zemljopisne granice i mahanje zastavom idiomi pripadnosti, jezik i kultura jesu. Jezik se počeo gubiti tim orvelovskim načinom pisanja u današnjoj normalnoj internetskoj komunikaciji, komunikaciji koja ne poznaje točke i zarez, ali zato poznaje skraćenice, dok kulturni utjecaji koji dolaze iz nama ipak nepripadajuće daleke istočne civilizacije, gaze ono što smo stvarali stoljećima.


I kakve sad veze sa svim ovim ima novi film Baza Luhrmanna o američkoj glazbenoj legendi Elvisu Presleyju? Američka pop kultura je produžena ruka europske civilizacije sa svojim osobitostima, kultura koja proizvodi vrhunsku produkciju te vrlo često i kvalitetu koja je vrijedna naše pažnje, a nije nam genetski strana. Ovaj film na dinamičan i moderan način podastire priču o glazbenoj legendi koju je vrijeme odavno potvrdilo, a kažu da je vrijeme meritorno za kvalitetu. Ovaj film će, nadam se, uz svoju sjajnu emociju te kvalitetu pokazati našoj publici kojem svijetu pripadamo, gdje smo nekoć bili te kuda bi trebali ići, pa stoga, svi u kina!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!