Glas Hrvatske

23:02 / 23.07.2023.

Autor:

Top 10 ljetnih domaćih pjesama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Mareković / -

U ovoj kolumni koja se piše na vrhuncu ljetne sezone, odlučio sam se osvrnuti na nekoliko dojmljivih prazničnih pjesama. Bit će u ovom izboru očitih, ali i manje prepoznatljivih pjesama, i to je definitivno moj osobni izbor.

MOJA PRVA LJUBAV - Haustor

1981.

Definitivni ljetni domaći klasik koji mi je privatno blizak jer sam često provodio ljeta na vrućem asfaltu. Bio je to prvi singl Rundeka & društva koji je odmah postao hitom i zaštitnim znakom grupe. Mala urbana notna ljetna priča inspirirana zvucima Jamajke, koja ne gubi na šarmu već 42 godine.


LJETO NAM SE VRATILO - Animatori

1983.

Hit s dugosvirajućeg vinilnog prvijenaca grupe, koji je ostao i najboljim albumom grupe. Autor i vođa grupe bio je Krešimir Blažević koji je dolazio iz Slavonskog broda, a kako je bio zaljubljenik u zvuk šezdesetih godina, takav glazbeni prizvuk je obilježio djelovanje grupe i činio ih drugačijima u danima kada je Novi Val još uvijek bio na vrhuncu.


DUGO TOPLO LJETO - Đavoli

1989.

Definitivni retro kraljevi scene osamdesetih godina bili su Đavoli. Fuzija utjecaja San Rema te rocka pedesetih & šezdesetih, pomiješanih s autorskim talentom Nene Belana bili su ključ za uspjeh, a uz sve to Đavoli su bili sjajni koncertni band, što im je stvaralo fan bazu gdje god su se pojavili. Pjesma Dugo toplo ljeto” u baladnoj maniri ranih šezdesetih godina predstavljena je na Splitskom festivalu 1989.


UHVATI RITAM - Parni Valjak

1984. 

Nakon startnih muka i ideje da postanu još jedno Bijelo Dugme,  krajem sedamdesetih godina pod autorskom palicom Huseina Hasanefendića, Parni Valjak postaje prepoznatljivim brandom. Bez obzira kakvi stilovi su bili aktualni, Valjak je imao svoj zvuk. Album koji ih je gurnuo prema statusu najpopularnijeg banda u bivšoj državi bio je Uhvati ritam, s kojeg je kao singl skinuta naslovna pjesma. Pjesma je osvajala bezbrižnom atmosferom i melodijom koja je pozivala na ljetno opuštanje.


JADRANSKA SOL - Stampedo

2000.

Grupa Stampedo osnovana od strane mog školskog kolege Javora Jeića, miješala je niz stilova; lounge, ska, disco, a imala je prepoznatljiv zvučni ali i autorski stil. Taj stil bio je zgodna kombinacija nečeg s underground pristupom a što opet uspijevalo doći do srednjostrujaške publike. Pjesma koja govori o razdvajanju tijekom ljetnih praznika ostala je domaćim radijskim klasikom.


LJETO SA IRENOM - Arsen Dedić

1966.

Jedna od pjesama koja etablirala Arsena kakvog danas poznajemo. Od sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća Arsen se gibao u šansonijerskom smjeru pod utjecajem francuskih ali i talijanskih glazbenika. Ljeto sa Irenom” je pjesma koja je obilježila početak Arsenovih sukobljavanja s festivalima i medijima. Ljetni susret s Irenom trebao je vratiti Arsenu vjeru u ljubav i ljude.


I SING AMORE  - Ivo Robić

1960.

Uslijed najvećeg uspjeha, kako u Americi s pjesmom Morgen”, tako i s nizom europskih singlica koje su mu donijeli slavu na Starom kontinentu, Robić stiže i na domaćem tržištu podsjetiti na sebe. 1960. snima extended play (singlicu s 4 pjesme) na kojoj se našla i zabavna I Sing Amore”, koja govori o domaćem zavodniku, koji bez obzira na nedostatak poznavanja stranih jezika, ne odustaje od udvaranja strankinji koja se našla na Jadranu.


ISTA PLAŽA, ISTO MORE - Gabi Novak

1964.

Snimka koja je najvjerojatnije nastala 1964., a prepjev je talijanskog hita iz 1963., Stessa Spiaggia, Stesso Mare”. Pjesma pokazuje svu slatkoću i šarm izvedbe Gabi Novak. Novak je po ocu bila punokrvna Dalmatinka i uvjerljivo nam je prenijela kakvu ambiciju ima to ljeto. Prilično rijetka snimka i nije je lagano iznaći.


HAVAJI I JADRAN - Duo s Kvarnera

1959.

Duo koji je u nastao u zlatnim vremenima Radio Rijeke krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, donio je bezvremensku glazbenu pošalicu koja se našalila s Havajima te istaknula ljepotu našeg mora. Duo s Kvarnera bio je duet koji je pod utjecajem talijanskog festivala San Remo osvajao domaću publiku krajem pedesetih i početkom šezdesetih, kako s prepjevima inozemnih hitova, tako i s domaćim autorskim uradcima Marija Kinela.


MORE - More

1973.

U prvoj postavi splitske grupe More kao pjevačica participirala je Meri Cetinić. Ovaj ljetni klasik postao je kultnim i iz razloga što nitko ne zna koliko se puta uistinu pjeva/izgovori riječ more.


I eto, nadam se da sam vam s ovim malim popisom upotpunio ljetni soundtrack, uživajte u moru, u suncu, i naravno, dobroj glazbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!