Glas Hrvatske

17:58 / 13.02.2022.

Autor:

Tko je ubio Amora?

Dar za Valentinovo

Dar za Valentinovo

Foto: Robert Mareković / HRT

Godinama Valentinovo budi kontroverze. Jedni se gnušaju tog umjetnog “praznika”, drugi ga pak simpatiziraju, ako ništa drugo zbog poslovnih akcija i mogućnosti zarade, no pravo pitanje je, tko je ubio Amora?

Upravo nekako s dolaskom Valentinovog će se obilježiti dvije godine vladavine ovog suludog virusa. Dvije godine nas razne mjere opreza udaljavaju, razdvajaju i sugeriraju da držimo razmak… Što se tu dogodilo s monogamnom socijalizacijom, što je sa samcima kojima je otežana protočnost upoznavanja te izbora? Isti ti samci izgubili su već dvije godine svog dragocjenog ne predugog vremena, koje nam je predviđeno za bivstvovanje na Globusu.


Postoje razne aplikacije, ali aplikacija koja bi bila supstitucija za emocije ne postoji. Postoje pomalo sulude stvari poput Tindera koje nude čitavu lepezu mogućnosti upoznavanja partnera ali skrivaju i mnoge zamke. I sam imam poneka iskustva s tom aplikacijom, a moja iskustva najlakše je sažeti onom narodnom “Nije zlato sve što sija”. Iza Tindera se često kriju lažni ili u najmanju ruku rečeno uljepšani profili (ne samo vizualno), tako da će vam to podastrijeti više razočaranja nego sreće. Sjetimo se i nedavno izašlog dokumentarca “Tinder Swindler” o Izraelcu koji je izvlačio novac od svojih internet partnerica te koristio njihovu empatiju i sredstva, uništivši život tim naivnim djevojkama do nepopravljivih granica. Kako je Lijepa naša generalno konzervativna sredina, Tinder se u nas ipak nije ozbiljnije razmahao kao u nekim drugim zapadnim zemljama. Teško je konstatirati da su i već etablirane monogamne zajednice profitirale ovim zatvaranjima, svugdje u svijetu porasle su brojke koje govore o zlostavljanju žena… Činilo se kako će rad od kuće omogućiti partnerima da provode više vremena zajedno, ali ova suluda zatvaranja ( bez obzira na opravdanost ili ne ) predugo traju te se ljudi kreću u premalom prostoru i krugu ljudi, što dovodi do zasićenja.


Valentinovo kao dan koji treba obilježiti, da ili ne? Iako od muškarca očekujete kako će gunđati oko takvog običaja, rekao sam “da”, kažem “da” i uvijek ću reći “da”. Za mene svaki povod koji nas tjera da napravimo nešto dobro nekome drugome, u ovom slučaju partneru ili partnerici, dobar je povod. Gesta donošenja cvijeća, odlaska na večeru ili u kino, svakako može pomoći pri revitaliziranju veze ili održavanju iste. Raditi dobro i razveseliti nekoga, najljepši je osjećaj u našoj dimenziji postojanja. Sad slijede gunđanja svakodnevnih suhih realista, “Da, ali tako bi se trebalo odnositi prema voljenima svaki dan”. Vrlo teško ili gotovo nemoguće je to izvesti u svakodnevnom ritmu 21. stoljeća koji nas jede i iscrpljuje kao nikada od robovlasničkih dana do danas. Dobro je ako uspijemo dohvatiti sve obroke u danu, a ne na dnevnoj bazi kupovati cvijeće i odlaziti na večere. I zato je Valentinovo vrijedno i provedite ga u društvu partnera ili partnerice, ne gadite Amora zato što će netko zaraditi na bombonijerama. Ako već pričate o Valentinovom kao o komercijalnoj izmišljotini, razmislite malo u kakvoj svakodnevnoj potrošačkoj mašini živite pa ćete shvatiti koliko ti vaši “čvrsti” stavovi nemaju smisla.


Ne zaboravite i koliko je Dan svetog Valentina kalendarski važan. Od proslave Nove godine nadalje nemamo apsolutno nikakav povod za veselje; beskrajno dugi sivi dani, hladni prvi mjesec od trideset jednog listića na kalendaru kojem se ne nazire kraj, zabavnih programa te izlazaka gotovo da nema, i onda stiže 14. veljače; vade se odijela, rade frizure, kreće se u decentni izlazak, Valentinovo stiže kao melem na dugu zimsku ranu!


Mislim kako nakon svega rečenog odnosno napisanog ranije, sve što nam je preostalo reći jest; ne damo Amora!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!