Glas Hrvatske

21:39 / 23.01.2022.

Autor:

Slušalice, autizam i teretana

Slušalice

Slušalice

Foto: Robert Mareković / HRT

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni te ponavljajući obrasci ponašanja. Nasljednost autizma je velika; genetika poremećaja je složena i zasada se još ne zna koji geni su općenito odgovorni. U rijetkim slučajevima, autizam se povezuje s razlozima koji uzrokuju defekte pri rođenju. Postoje i drugi predloženi uzroci prema kojima autizam uzrokuju cjepiva korištena u dječjoj dobi, takve su pak hipoteze kontroverzne i nemaju podršku kod uvjerljivih znanstvenih dokaza. Hoće li nova smartphone vremena donijeti novi oblik autizma, radno ću ga nazvati socijalnog autizma?

Nisam neki preveliki vježbač ali imam svoje rutine fizičkog razgibavanja kojih se slijepo držim. Jedna od tih rutina je i posjet teretani, koji me nužno ne veseli ali kad dođe vrijeme, odradim zadano. Nedavni posjet istoj me u potpunosti zbunio. Trojica mladića od svojih 25 godina koji su se motali po teretani, krenuli su svaki na svojoj strani vježbati željeno, no nakon nekog vremena je ispalo kako sva trojica prilaze povremeno jedan drugom i pokazuju bez zvukova nešto na ekrane mobitela. Da, mobiteli su sveprisutni i na teretanama. Ta komunikacija odvijala se nekih tridesetak minuta bez ikakve riječi. U jednom trenutku osjetio sam empatiju za momke jer sam pomislio kako su gluhonijemi. Sve se svodilo na bezvučni osmijeh i pokazivanje na ekran. I kad me već empatija dobrano obuzela, shvatio sam kako sva trojica imaju nabijene slušalice u blizini svojih bubnjića te kako jedan drugom u stvari emitiraju neku glazbu! Čekaj, trojica prijatelja zajedno na teretani bez ijedne riječi?! Kad smo kao klinci odlazili na teretanu uvijek smo bili najglasniji, izborili se za svoju glazbu u prostoriji, smijali se i vježbali. Izlazak s prijateljima bez komunikacije? Jesam li ja staro gunđalo ili ova vremena stvarno ubijaju humanost, prijekopotrebnu komunikaciju između Zemljana i neophodnu interakciju koja nije samo Matrix obojena lažnom stvarnošću Instagram filtera? 

Mislim da ovakvu pojavu koja danas nije iznimka nego gotovo pravilo, možemo nazvati socijalnim autizmom. Danas gotovo 80 posto onih koji posjećuju teretanu nose slušalice i ne participiraju u nekom socijalnom kontaktu s ostalima članovima tjelovježbaonice.

Slušalice su ušle u modu tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je svoju popularnost doživio Walkman, mali lako prijenosni kazetofon koji je s dodanim slušalicama omogućavao da svoju glazbu nosite bilo gdje i bilo kada sa sobom. Razumijem potrebu da se odvojite od svakodnevne buke ili si skratite put slušajući omiljenu glazbu, ali nekoć je to bilo dozirano, rijetko a ne pravilo. Nabijajući slušalice ignorirate ljude oko sebe i dovodite se u situaciju u kojoj kao da niste ni napustili dom; komunikacija ostaje ništavna što mozgu ne omogućava da trenira socijalne vještine. Na taj način dodatno ubijamo i empatiju. Ako je autofokus stalno upaljen, teže ćete osjetiti potrebu da nekom pomognete, da nekoga shvatite, ta izolacija koju su nam pružile blagodati interneta i pametnih telefona, čini nas pravim robotima. Isti smo, poslušni i hladnokrvni. Ta tehnička komocija nas definitivno udaljava od ljudi. Već sam pisao jednom o tome, ali gotovo sam siguran i ponovit ću kako će hrpa velikih “inovatora” koji su nam podarili Facebook, Smartphone i slično, u budućnosti biti razmatrani ne nužno kao pozitivci i dobri momci. Mislim da povijest neće biti nježna prema njima. 

Protiv modernih čuda se više ne može i ne treba voditi rat. Njih se može napadati samo gerilskim akcijama. Zasad. Odgojem, roditeljskom pažnjom, kvalitetnim učiteljima kojima treba omogućiti sredstva i uvjete, tako se mogu spašavati sljedeće generacije, za ove današnje, bojim se kako je već prekasno. Možda i mi koji smo kroz neka druga vremena prošli možemo biti od pomoći ako izdvojimo malo vremena i prenesemo iskustva nekim svježijim naraštajima. Nemojte ništa zabranjivati, samo mladima pokažite kako postoji još nešto osim Instagram uniformiranja, Tik Tok snimanja, te da sunce i kiša ne postoje (samo) na aplikacijama, nego u parku, u šetnji, na usnama i na licu.

Uostalom, uskoro će proljeće, družimo se, dišimo, sunčajmo i upijajmo vitamin D zajedno!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!